Tuniski kolač sa narančom

 Tuniski kolač sa narančom

Vesna Nesovanovic nam je poslala recept za pripremu kremastog kolača od naranče.

Sastojci za podlogu:

  • 200 gr nasjeckanih oraha

Sastojci za tijesto:  

  • 6 bjelanjaka
  • malo soli
  • 250 gr kristal šećera
  • 150 gr marmelade od šipka

Sastojci za kremu:

  • 6 žumanjaka
  • 200 gr kristal šećera
  • 2 kesice vanilija šećera sa okusom burbona
  • 120 gr pšeničnog griza
  • 500 ml mlijeka
  • 250 gr margarina
  • 2 žlice umućenog šlaga

Za voćni premaz preko kreme:

  • 4 naranče
  • 2 žlice meda
  • 2 kesice svijetlog preljeva za torte
  • 2 dl soka od naranče i vode

 

Za premaz:

  • 500 ml toping baze ili slatke pavlake

Priprema:

Orahe sitno narezati, može i blenderom. Tepsiju od rerne namazati margarinom i obložiti papirom za pečenje. Papir za pečenje, dno i stranice namazati margarinom, označiti veličinu na 28cm. x 35 cm, te cijelom označenom površinom staviti nasjeckane orahe (na papir prsta debljine).

Priprema tijesta:

Bjelanjke sa malo soli umutiti sa mikserom u čvrsti snijeg, dodati šećer i dobro pomiješati. Na kraju umiješati marmeladu od šipka. Umućene bjelanjke ravnomjerno premazati preko oraha u tepsiji. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150º C i peći 20 minuta.
Pečeno tijesto lagano prenijeti  na ravnu površinu ( ne okretati jer orasi ostaju na dnu), osloboditi od papira samo stranice, a dno (gdje su orasi) ostaje na papiru. Polako prenijeti na pladanj za posluživanje i ostaviti da se ohladi.

Priprema želiranih naranči:
Naranče dobro oprati i naribati koricu (paziti da ne zahvati bijeli dio, jer je gorak). Potom naranče oljuštiti i narezati na sitne kockice. Narezane naranče staviti u cijedilo nad posudom i ostaviti tako pola sata da se cijede. Izmjeriti iscijeđeni sok i vodom nadopuniti do 2 dl.
Preljev za tortu staviti u čašu, dodati narančin sok sa vodom te prometati da ne bude grudica.
Na dno malog lonca staviti med i pripremljen preljev za torte i kuhati oko 5 minuta. Dodati narezane naranče i naribanu koricu i kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta uz stalno miješanj da se malo želira (ne smije prokuhati). Potom ostaviti smjesu da se ohladi.
Priprema kreme:

Žumanjke umutiti mikserom zajedno sa šećerom i vanilija šećerom. Od 500 ml mlijeka izdvojiti 100 ml i preliti preko griza i razmutiti. Tako pripremljen griz dodati u umućena žumanca i mikserom sjediniti.
Ostalo mlijeko zakuhati, dodati kremu od žumanjaka i griza te kuhati oko 10-15 min. Potom ostaviti kremu da se hladi.

Umutiti šlag od toping baze ili slatke pavlake.

U ohlađenu kremu od žumanjaka dodati razrađen margarin i mikserom umutiti. Na kraju varjačom umiješati 2 žlice šlaga.

Tijesto prvo premazati kremom, i nožem ili koncem na kremi označiti komad kolača tako da es na kraju dobije ukupno 28 komada veličine 7 cm x 5 cm  (stranicu dužine 28 cm podijeliti na 4 dijela po 7 cm,  a stranicu dužine 35 cm. podijeliti na 7 dijelova od 5 cm). Na sredinu svakog označenog komada kolača staviti žličicu želiranih naranči. Potom na vrhu premazati šlagom i ponovo označiti komad kolača koncem ili nožem. Ukrasiti prema želji i staviti u hladnjak da se dobro ohladi.

IZVOR: recepti-svijeta.com

Objavi komentar

0 Primjedbe