Dijana Ademović nam je poslala recept za pripremu štrudle s makom.ž
Sastojci za tijesto:
Sastojci za nadjev:
- 400-500 g mljevenog maka
- po ukusu šećera
- oko 2 dl vrelog mlijeka
- 1/2 kesice cimeta
- malo ruma
- 1 vanilija šećer
Za posipanje:
- po ukusu šećera u prahu
- 1 vanilija šećer
Priprema:
Prosijati brašno, kvasac razmutiti i ostaviti da se podigne. Dodati brašnu koje ste pomiješano sa soli i šećerom, dodati omekšali margarin i maslac, jaja i vrhnje. Po potrebi dodati i tople vode i umijesiti tijesto. Ostaviti tijesto na toplom mjestu.
Mak pomiješati sa šećerom, dodati vanilija šećer, cimet i rum i pomiješati sa vrelim mlijekom. Tijesto podijeliti na nekoliko lopti, svaku razviti oklagijom, premazati filom i zarolati. Sjeći rolate na manje štrudlice. Umutiti jaje, premazati štrudle i ostaviti ih da malo odstoje. Peći u zagrijanoj pećnici dok ne porumene. šećer u prahu pomiješati sa vanilija šećerom i posuti štrudle.
IZVOR: recepti-svijeta.com
0 Primjedbe