Fini kolačići sa pekmezom recept . Ako ste ljubitelj i volite one kupovne štrudlice od smokava, onda je ovo recept za vas. Okus je skoro pa identičan, stvarno je fino a ja sam kao nadjev koristio domaći pekmez od šljiva
- Ostaviti na sobnoj temperaturi barem 20 minuta jaja i pakiranje Zvijezda s aromom vanilije
2. U šećer dodati ekstrakt ruma i jaja
3. Ručno miksati 2 minute pa dodati Zvijezdu s aromom vanilije krupno narezano
4. Nastaviti miksati (ručno) dok se sve ne sjedini. Kada dobijete male grudice, ne treba više miješati. Ne morate dobiti kremastu strukturu. U posebnu posudu dodati brašno, gustin(kukuruzni škrob) prašak za pecivo i malo soli pa promiješati
5. Pomiješati oboje i umijesiti tijesto. Struktura će biti mekana i neljepljiva. Spremiti pokriveno u hladnjak na 45 minuta
6. Nakon proteka vremena, tijesto podijeliti na tri jednaka dijela. Jedan dio zamotati i spremiti u duboko zamrzavanje
7. Na pobrašnjenoj podlozi jednu loptu tijesta razvaljati na dimenzije lima (30 x 20) prethodno namašćen i pobrašnjen, višak brašna otresti
8. Tijesto ispikati čačkalicom posvuda pa preko nanijeti 2 velike žlice pekmeza. Ne više od toga, treba biti tanko premazano, ne pretjerivati. Ja sam stavio domaći pekmez od šljiva
Umjesto pekmeza to mogu biti svježe smokve koje ste predinstali i ispasirali ali naravno ne u toj količini koja je niže na slici. Naime, dovoljno je desetak smokvi za ovaj kolač i okus će biti kao one poznate štrudlice od smokava. Ponavljam, ne pretjerivati sa nadjevom jer mora biti prhko na kraju
9. Premazati pekmezom koru, pa ponoviti postupak sa drugom loptom tijesta i također ispikati čačkalicom/vilicom te premazati sa pekmezom na tanko obavezno
10. Izvaditi loptu tijesta iz dubokog zamrzavanja pa naribati na ribež posljednji dio, koji će predstavljati završni sloj
11. Staviti peći 40 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 C
12. I fini kolačići sa pekmezom su gotovi – samo dobro ohladite i poslužite
Super se režu, suhi upravo koliko trebaju biti a opet prhki, zaista odličnog okusa. Siguran sam da ćete biti zadovoljni ovim receptom
IZVOR: sasina-kuhinja.com
0 Primjedbe