Dijana Ademović nam je poslala recept za kolač Jutarnja rosa.
Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 1 bjelanjak
- 1 čaša šećera
- 200 gr margarina
- 2 čaše brašna
- 250 ml kiselog vrhnja (pavlake)
- 5-6 žlica mlijeka
- 2 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
*čaša= 250 ml
Sastojci za kuglice:
- 200 gr svježeg sira
- 5 žlica šećera
- 7 žlica kokosovog brašna
- 1 žumanjak
- 1 vanilija šećer
Sastojci za kremu:
- 400 ml mlijeka
- 200 gr šećera
- 3 žlice brašna
- 125 gr margarina
- 1 aroma vanilije
Za posipanje:
- nekoliko žlica kakaa
Priprema:
- Prvo napraviti kuglice, koje treba da odstoje u zamrzivaču 30-tak minuta. Pomiješati sir, žumanjak, šećer, vanilija šećer. kokosovo brašno, te vlažnim rukama oblikovati kuglice.
- Za pripremu biskvita pomiješati margarin sa šećerom, dodati jaja i bjelanjak, potom kiselo vrhnje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Polovinu tijesta izliti u namašćen i pobrašnjen kalup.
- U drugu polovinu smjese dodati 2 žlice kakaa, pomiješati i preliti preko prvog tijesta.
- Kuglice utisnuti u tijesto i staviti kalup u zagrijanu pećnicu. Peći na 180ºC 40-45 minuta. Za to vrijeme skuhati kremu. Razmutiti brašno u malo mlijeka, ostatak staviti da provri sa šećerom, pa dodati razmućeno brašno i skuhati kremu, dodati i aromu vanilije. Kad se ohladi, spojiti ga sa izmiksanim margarinom.
- Ohladiti tortu, pa je premazati kremom i posuti kakaom. Ostaviti je malo u frižider prije posluživanja.
IZVOR: recepti-svijeta.com
0 Primjedbe