Dijana Ademović nam je poslala recept za predivnu lješnjak tortu.
Sastojci za kore:
- 9 jaja
- 180 g šećera
- 180 g maslaca
- 180 g crne čokolade
- 150 g mljevenih lješnjaka
- 100 g mljevenih oraha
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 kesica vanilija šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica ruma
Sastojci za fil:
- 600 ml slatkog vrhnja (pavlake)
- 600 ml mlijeka
- 100 ml čokoladnog likera
- 200 g tamne čokolade
- 2 kesice pudinga od čokolade
- 1 kesica pudinga od lješnjaka
- 100 g brašna
- 100 g šećera
- 125 g maslaca
Preljev za kore:
- malo mlijeka
- malo ruma
- malo čoko-likera
Za glazuru:
- 150 g tamne čokolade
- nekoliko žlica tople vode
- nekoliko kapi ulja
Priprema:
Za kore umutiti žumanjke sa šećerom i vanilijom, pa dodati otopljen maslac i čokoladu, lješnjake i orahe pomiješane s praškom za pecivo i cimetom. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka i od ove smjese ispeći 3 kore.
Za pripremu fila u malo mlijeka razmutiti brašno i pudinge, a ostatak mlijeka pomiješati sa slatkom vrhnjem, dodati liker, šećer i čokoladu, pa miješati da se čokolada otopi. Dodati puding i skuhati kremu. Kad se ohladi pomiješati s umućenim maslacem. Svaku koru preliti sa malo mješavine mlijeka, čoko-likera i ruma, pa nanijeti fil. I treću koru premazati filom, pa ostaviti da se rashladi u hladnjaku. Cijelu tortu premazati glazurom od čokolade i posuti krupno mljevenim lješnjacima.
IZVOR: www.recepti-svijeta.com/
0 Primjedbe