Klipići ili kiflice, ukusni slani ili slatki (ovisno o punjenju) zalogaji kojemu se vesele najviše najmlađi. Ukoliko želite zablistati svojim pekarskim umijećem, poslužite se dosjetljivošću i klipiće prije pečenja premažite žumancem i pospite sjemenkama.
Sastojci za tijesto:
- 1 kg brašna
- 2 dcl ulja
- ½ litra mlijeka
- 1 žumanjak
- malo soli
- kvasac
- 1 žlica šećera
Sastojci za nadjev:
- ½ kg svježeg sira
- malo soli
- 1 bjelanjak
Priprema:
Kvasac pomiješajte sa žlicom šećera i malo tople vode i ostavite na toplom mjestu oko 10-ak minuta.
Brašnu dodajte sol, toplo mlijeko, ulje, žumanjak i uzašli kvasac. Tijesto dobro izmiješajte i ostavite barem sat vremena na toplom mjestu da se količina tijesta udvostruči. Nakon toga podijelite tijesto u 8 kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte, podijelite u minimalno osam trokuta, a može i više, pazite da kiflini ne budu preveliki. Svaku kiflicu punite nadjevom (izmiješajte sir, sol i bjelanjak) i rolajte od šireg kraja prema užem. Kiflice premažite žumancem, pospite sjemenkama suncokreta, sezama, kima te složite u lim kojega ste prekrili papirom za pečenje. Između svake kiflice stavite malo margarina. Pecite 15 minuta na 170°C.
IZVOR: www.recepti-svijeta.com
0 Primjedbe