Dijana Ademović nam je poslala recept za Cimet burek.
Sastojci za tijesto:
Sastojci za posipanje:
- 1-1,5 kesice cimeta
- 8-10 žličica šećera
- 1 vanilija šećer
Priprema:
U prosijano brašno dodati sol, šećer, naribanu limunovu koricu i kvasac. Jaje umutiti, staviti u brašno, kao i ulje, i umijesiti s jogurtom koji ste malo smlačili. Ako je potrebno, dodati tople vode i umijesiti mekše tijesto. Ostaviti ga na toplom mjestu da udvostruči volumen. Nadošlo tijesto podijeliti na šest loptica.
Svaku lopticu razvući oklagijom, pomastiti, pa posuti mješavinom cimeta, šećera i vanilija šećera. Prstima utrljati po kori.
I posljednju, šestu koru, posuti mješavinom. Blago utapkati prstima i još malo “raširiti” tijesto. Presjeći ga na pola. Staviti polovine jednu na drugu. Dobro ih pritisnuti, pa rezati trake.
Svaku traku spiralno uviti, pa slagati, kao burek, u nauljenu tepsiju obloženu pek-papirom.
Tako uraditi i sa preostalim trakama, sve dok ne popunite tepsiju. Ostaviti “burek” da odmara.
Ugrijati pećnicu, premazati tijesto umućenim jajem i peći dok ne dobije finu, rumenu boju.
Dodatni savjet:
Količinu cimeta prilagodite svom ukusu, nisam htjela da pretjerujem jer je intenzivnog mirisa.
IZVOR: recepti-svijeta.com
0 Primjedbe