Sastojci
Za kore:
– 3 x 5 bjelanca
– 3 x 10 kasika secera u prahu
– 3 x 5 kasika mljevenih oraha
– 3 x 2 kasika brasna
Za krem:
– 1 litar mlijeka
– 15 zumanaca
– 10 kasika secera
– 9 kasika brasna
– 250 gr secera u prahu
– 250 gr margarina/maslaca
– 150 gr mljevenih oraha
– malo mlijeka da se popare orasi
– 200 gr cokolade
– 3 kesice slag krema od vanile
– 200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem
Priprema:
Napraviti 3 korice od po 5 bjelanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike brasna.
Brasno i orahe pomijesati i lagano varjacom umjesati u umucene bjelance.
Peci na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru.
Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate krem.
Krem:
7 zumanaca pomijesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuhati krem u 1l mlijeka. Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera.
Posebno umutiti 250 g margarina, pa izmjesati sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohladjeniim kremom.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150 g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da bude kasasto).
U preostale 2/3 fila dodati 200 g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati:
– kora, slag, crni fil, kora, slag, bijeli fil, kora, slag, crni fil.
Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer ga ima najvise.
Posluživanje:
Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepsa od bilo koje cokolade.
Izvor: malakuhinja-velikiuzitak.blogspot.ba
0 Primjedbe