Ova torta je neizbježna dio mnogih svečanih događaja. I uvijek pobere najviše pohvala, toliko je sočna, mirisna i mekana da joj ne možete odoljeti!
Sastojci:
Biskvit:
♦ 5 jaja,
♦ 150 g šećera,
♦ 1 vanilin šećer,
♦ 100 ml ulja,
♦ 100 ml mlijeka,
♦ 100 g brašna,
♦ 1 prašak za pecivo,
♦ 100 g oraha,
♦ limunova korica,
♦ čep ruma
Krema:
♦ 750 ml mlijeka,
♦ 4 žumanjka,
♦ 1 i 1/2 kesica pudinga od vanilije (to je oko 60 g),
♦ 1 žlica gustina,
♦ 180 g šećera,
♦ 1 vanilin šećer,
♦ 1 vrećica želatine u prahu (10 g),
♦ nekoliko kapi ekstrata vanilije,
♦ 200 ml vrhnja za šlag,
♦ 100 g mljevenih oraha,
♦ malo ruma,
♦ 2 žlice kakaa
Još potrebno:
♦ oko 150 ml mlijeka,
♦ malo maraskina (za namočiti kore)
Priprema:
Biskvit:
Zagrijati pećnicu na 160 °C.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg i ostavit sa strane.
Žumanjke, šećer i vanilijin šećer dobro umutiti mikserom, dodati ulje i mlijeko, sve dobro izmiksati.
Ostavite mikser dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo, orahe, koricu limuna, rum i ručno promiješajte.
Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka (isto ručno promiješajte).
Smjesu istresti u kalup promjera 24 cm prethodno obložen masnim papirom i staviti peći na 160°C oko 40-45 min. (Probajte čačkalicom je li gotovo, možda će vam trebati i koju minutu više.)
Pečen biskvit ostavite u ugašenoj pećnici nekoliko minuta. Zatim ga izvadite i ostavite da se dobro hladi.
Ohlađen biskvit prerezat na tri dijela.
Krema:
Stavite kuhati 6 dl mlijeka.
Sa strane promiješajte (mikserom) žumanjke sa šećerom i vanijinim šećerom, a zatim dodajte puding, gustin, 1,5 dl mlijeka i rastopljenu želatinu. (Želatinu rastopite u 4 žlice vode, lagano zagrijte i dodajte kremi.)
Dobro promiješati mikserom, Zatim dodajte dl provrelog mlijeka i sve zajedno vratite na laganu vatru. Uz stalno miješanje mikserom, kuhati nekoliko par minuta (dok ne napravi jedan gogolj).
Kremu ostaviti da se hladi. Dok se hladi, povremeno je promiješajte.
U hladnu kremu dodati nekoliko kapi arome vanilije i šlag od slatkog vrhnja.
Odvojiti (otprilike) 1/3 kreme (možda i malo manje od 1/3) i u taj odvojeni dio umiješati orahe, kap ruma i kakao.
Slaganje:
Stavite biskvit na podlogu za tortu i namočite ga s malo mlijeka i maraskina.
Preko biskvita stavite žutu kremu, a zatim drugi biskvit.
I njega malo namočite mlijekom ili maraskinom. Zatim stavite kremu od oraha.
Poklopite trećim biskvitom (namočite biskvit).
Cijelu tortu premažite ostatkom kreme.
Ukrasite je po želji.
Izvor: dianamakarska/coolinarika.com
0 Primjedbe