Salenjaci – tradicionalni kolači, prhki i ukusni. Zovu ih još i salnjaci, salašnjaci, salčići… Ako ne želite koristiti svinjsko salo ili ga nemate pri ruci, umjesto njega možete upotrijebiti maslac ili margarin.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1/2 l mlijeka
- 2 dcl mineralne vode
- 3 žlice šećera
- 1 žlice soli
- 1 jaje
- 1 kocka svježeg kvasca
- oko 30 dkg sala
- pekmez
Priprema:
Ugrijati mlijeko. Odvojiti malo i staviti kvasac da nabubri.
Ostalo mlijeko staviti u posudu u kojoj ćete mijesiti pa dodati mineralnu vodu, šećer, sol, žumance i utučeno bjelanjak.
U tu smjesu zatim dodati kvasac i polako dodavati brašno da dobijete mekano tijesto (ne premekano).
Ostaviti da udvostruči obujam, razvaljati na 0,5 cm debljine i mazati samljevenim salom (može i maslac ili margarin). Tijesto preklopiti kao za lisnato tijesto, premazujuću uvijek gornju stranu salom.
Ostaviti da miruje 1/2 sata, a potom razvaljati i ponoviti proceduru sa salom (ili maslacem).
Zatim ponovo ostaviti da miruje posla sata, a onda treći put premazivati, premazivati salom i preklapati.
Treći put ostaviti tijesto da miruje pola sata, a onda ga razvaljati, rezati na trokute, na svaki trokut staviti malo marmelade, zaviti i ostaviti kifle da narastu pa staviti peći na 200 stupnjeva.
Pečene posuti šećerom u prahu.
Izvor: valliSa/coolinarika.com
0 Primjedbe