SALENJACI: Najjednostavniji i bezbroj puta provjeren recept

 SALENJACI: Najjednostavniji i bezbroj puta provjeren recept

Salenjaci – tradicionalni kolači, prhki i ukusni. Zovu ih još i salnjaci, salašnjaci, salčići… Ako ne želite koristiti svinjsko salo ili ga nemate pri ruci, umjesto njega možete upotrijebiti maslac ili margarin.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1/2 l mlijeka
  • 2 dcl mineralne vode
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlice soli
  • 1 jaje
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • oko 30 dkg sala
  • pekmez

Priprema:

Ugrijati mlijeko. Odvojiti malo i staviti kvasac da nabubri.
Ostalo mlijeko staviti u posudu u kojoj ćete mijesiti pa dodati mineralnu vodu, šećer, sol, žumance i utučeno bjelanjak.
U tu smjesu zatim dodati kvasac i polako dodavati brašno da dobijete mekano tijesto (ne premekano).
Ostaviti da udvostruči obujam, razvaljati na 0,5 cm debljine i mazati samljevenim salom (može i maslac ili margarin). Tijesto preklopiti kao za lisnato tijesto, premazujuću uvijek gornju stranu salom.
Ostaviti da miruje 1/2 sata, a potom razvaljati i ponoviti proceduru sa salom (ili maslacem).
Zatim ponovo ostaviti da miruje posla sata, a onda treći put premazivati, premazivati salom i preklapati.
Treći put ostaviti tijesto da miruje pola sata, a onda ga razvaljati, rezati na trokute, na svaki trokut staviti malo marmelade, zaviti i ostaviti kifle da narastu pa staviti peći na 200 stupnjeva.
Pečene posuti šećerom u prahu.

Izvor: valliSa/coolinarika.com

Objavi komentar

0 Primjedbe