MEDOVIK: Kolač posebnog okusa. Traži malo više vremena, ali isplati se

 Medovik

Koliko god se na prvi pogled činio kompliciranim, nije kompliciran, ali je potrebno uložiti dosta vremena i strpljena. Puno je različitih recepata za medovik, nekih s kondenziranim mlijekom, a nekih samo sa što masnijim kiselim vrhnjem. Razlika nije ogromna, ali poseban okus koji daje kondenzirano mlijeko je takav da se s njim ne može zamijeniti ni jedan drugi!

Sastojci:

    Za kore:
    ▪ 3 jaja
    ▪ 9 žlica šećera (kristal)
    ▪ 5 žlica meda
    ▪ prstohvat soli
    ▪ 1 žličica sode bikarbone
    ▪ 150 g margarina/maslaca
    ▪ cca. 5 šalica oštrog brašna

    Za fil:
    ▪ 150 g sirnog namaza
    ▪ 200 ml kondenziranog mlijeka
    ▪ 500 ml kiselog vrhnja ili milerama
    ▪ 3 žlice meda
    ▪ 500 ml slatkog vrhnja
    ▪ 1 vrećica šlagfixa
    ▪ 5 žlica šećera u prahu

Priprema:

Kore:
U posudi mikserom izmutiti jaja, šećer, sol, sodu bikarbonu, med i istopljeni maslac. Miksati dok se sastojci ne sjedine. Nema potrebe za miksanjem sve dok se zrna šećera ne osjete jer će se kuhajući na pari svi sastojci sjediniti u potpunosti. U drugu posudu uliti vodu te ju staviti kuhati sve dok ne zavri. Kada voda zavri iznad nje staviti posudu s filom koji smo prethodno izmiksali te vatru smanjiti. Ostaviti jaja da se kuhaju na pari te ponekad promiješati kuhačom, nema više potrebe za miksanjem. Kuhati oko 15-20 minuta.
Skloniti posudu s vatre pa u nju dodati šalicu brašna i dobro izmiješati. Zatim dodavati brašno dokle god smjesa ne postane dovoljno čvrsta da se oblikuje. Ne morate potrošiti svu navedenu količinu brašna ako nije potrebno. Izvrnuti tijesto iz zdjele na pobrašnjenu površinu i još ga malo izmijesiti. Oblikovati 10 – 12 loptica (ovisno o veličini tepsije u kojoj ćete peći kore). Staviti loptice na tanjur, prekriti ih folijom i ostaviti u frižideru 30 minuta.

  • Kada se tijesto ohladi, ugrijati pećnicu na 180C. Na pobrašnjenom papiru za pečenje izvaljati prvu lopticu tijesta. Ako nemate papira za pečenje možete tijesto izvaljati i na pobrašnjenoj površini pa ga prebaciti na alu foliju, ali kore trebaju biti dosta tanke pa bi na taj način mogle lako puknuti. Izvaljano tijesto staviti u pečnicu oko 4-5 minuta, dok ne postane tvrđe i ne porumeni.
    U međuvremenu dok se jedna kora peče, drugu izvaljati i pripremiti za pečenje. Kada se prva kora ispeče staviti ju na ranije pripremljenu tacnu kako bi se mogla ohladiti. Istim redoslijedom peći i ostatak kora. Redati kore jednu na drugu.

    Fil:
    U posudu staviti sirni namaz, kondenzirano mlijeko, med, sečer u prahu i kiselo vrhnje.
    Od slatkog vrhnja i šlagfixa napraviti šlag te ga spojiti zajedno s drugom smjesom lagano miješajući, ne miksajući.
    Kada se kore potpuno ohlade, ne smiju biti mlake, premazivati jednu po jednu filom i redati ih jednu na drugu. Gledajte da otprilike na svakoj kori bude jednako fila. Na kraju gornju koru premazati istim tim filom. Sa strane nije potrebno premazivati jer će se rubovi svakako izrezivati i poravnavati kada kolač omekša.
    Kolač je najbolje praviti dan ranije, a ako to nije moguće onda barem 5-6 sati ranije kako bi kore upile dovoljno fila i omekšale za rezanje.
    Kada kolač odstoji, odrezati nožem rubove, izravnati ga i isjeći.
    Komadiće koje dobijete prilikom obrezivanja rubova izmrvila i dobivenim mrvicama ukrasite kolač.

    Kondezirano mlijeko
    Ako nemate mogućnosti kupiti kondenzirano mlijeko, možete ga i sami napraviti.
    Za 300 ml kondenziranog mlijeka, potrebno je oko 700 ml običnog mlijeka. Mlijeko staviti kuhati prvo na jaku vatru dok ne zakuha, zatim vatru smanjiti i ostaviti mlijeko da se kuha oko 2 sata. U početku će se stvarati pjena i kožica od mlijeka. Kožicu skloniti da se ne stvaraju grudice. Ako vam se na kraju grudice ipak pojave možete mlijeko procijediti.

    Izvor: izabelaaa / coolinarika.conm

  • Objavi komentar

    0 Primjedbe