Grožđe (Vitis vinifera) je plod vinove loze od kog se pravi vino. Danas postoji oko 8.000 vrsta grožđa, a najpoznatije su: Merlo, Širaz, Sovinjon blan, Rizling, Pino noar, Kabarne Sovinjon, Šardone, itd. Bobica grožđa je hrskave strukture, ima glatku kožicu oko želatinaste unutrašnjosti, a ukus joj varira od slatkog do oporog, zavisno od vrste. Najčešće je ćilibaržute, roze, crvene, zelene i modrocrne boje.
Vinova loza potiče iz Mesopotamije, a postoje zapisi da su je Egipćani gajili pre 6.000 godina. Kao smokva, i grožđe se pominje u Bibliji. Drevni narodi su ga koristili kao eliksir mladosti, a danas se najviše upotrebljava u ishrani i za pravljenje vina. U XIX veku je slučajno iz Amerike donet insekt koji je zamalo uništio sve vrste grožđa od koga se pravilo vino.
Može se jesti kao sirovo ili sušeno, a od njega se takođe prave sokovi, čajevi, džemovi, dodaje se kolačima, tortama i drugim poslasticama. Ima primenu i u kozmetici, a ulje od koštica grožđa ulazi u sastav hidratantnih krema, krema za sunčanje, ulja za masažu i drugih proizvoda za negu tela.
Recept
Sok od belog grožđa
Sastojci
- 5 kg grožđa
- 2 L vode
- 750 gr šećera
Instrukcije
- Grožđe očistite od peteljki i dobro operite.
- Sameljite ga u mašini za mlevenje mesa, blenderu ili multipraktiku.
- Smesu sipajte u šerpu, prelijte je vodom i ispasirajte.
- Ispasiranom soku dodajte šećer.
- Šerpu stavite na ringlu i tu je držite dok se šećer ne otopi uz konstantno mešanje.
- Dobro operite flaše i vruć sok sipajte u njih.
- Uvijte ih u ćebe i tako držite dok se sok ne ohladi.
- Flaše čuvajte u zamrzivaču.
0 Primjedbe