Domaći gusti sok od belog grožđa

 

Grožđe (Vitis vinifera) je plod vinove loze od kog se pravi vino. Danas postoji oko 8.000 vrsta grožđa, a najpoznatije su: Merlo, Širaz, Sovinjon blan, Rizling, Pino noar, Kabarne Sovinjon, Šardone, itd. Bobica grožđa je hrskave strukture, ima glatku kožicu oko želatinaste unutrašnjosti, a ukus joj varira od slatkog do oporog, zavisno od vrste. Najčešće je ćilibaržute, roze, crvene, zelene i modrocrne boje.

Vinova loza potiče iz Mesopotamije, a postoje zapisi da su je Egipćani gajili pre 6.000 godina. Kao smokva, i grožđe se pominje u Bibliji. Drevni narodi su ga koristili kao eliksir mladosti, a danas se najviše upotrebljava u ishrani i za pravljenje vina. U XIX veku je slučajno iz Amerike donet insekt koji je zamalo uništio sve vrste grožđa od koga se pravilo vino.

Može se jesti kao sirovo ili sušeno, a od njega se takođe prave sokovi, čajevi, džemovi, dodaje se kolačima, tortama i drugim poslasticama. Ima primenu i u kozmetici, a ulje od koštica grožđa ulazi u sastav hidratantnih krema, krema za sunčanje, ulja za masažu i drugih proizvoda za negu tela.

Recept

Sok od belog grožđa

Grožde je veoma ukusno i zdravo voće od koga možete brzo i lako da napravite prirodni sok u koji ne ide mnogo šećera, a konzervans se uopšte i ne stavlja. Za njega vam nije potrebno posebno kulinarsko umeće, ali svako ko ga proba, smatraće vas vrhunskom domaćicom. Osim šerpe za kuvanje, koristi se mašina za mlevenje mesa ili blender, kao i cediljka koju ćete obložiti gazom, a koju ste, prethodno, nekoliko puta presavili.

      Sastojci

      • 5 kg grožđa
      • 2 L vode
      • 750 gr šećera

      Instrukcije

      1. Grožđe očistite od peteljki i dobro operite.
      2. Sameljite ga u mašini za mlevenje mesa, blenderu ili multipraktiku.
      3. Smesu sipajte u šerpu, prelijte je vodom i ispasirajte.
      4. Ispasiranom soku dodajte šećer.
      5. Šerpu stavite na ringlu i tu je držite dok se šećer ne otopi uz konstantno mešanje.
      6. Dobro operite flaše i vruć sok sipajte u njih.
      7. Uvijte ih u ćebe i tako držite dok se sok ne ohladi.
      8. Flaše čuvajte u zamrzivaču.

      Napomena:

      Rok trajanja soka je oko 7 meseci jer ne sadrži aditive. Kada otvorite jednu flašu, morate je držati u frižideru i to ne duže od nedelju dana. Od navedenih sastojaka dobićete oko 7 l gustog soka koji, po potrebi, možete razblažiti sa malo vode. Ukoliko više volite bistri sok, nakon kuvanja sačekajte da se malo prohladi i procedite ga kroz cediljku i gazu. Možete ga kombinovati sa drugim voćnim sokovima, dodati kockice leda i ukrasiti nanom.

      IZVOR: sokovi.org

      Objavi komentar

      0 Primjedbe