Mnogima je ovo najdraži kolač iz djetinjstva!
Sastojci:
Biskvit:
▪ 6 jaja
▪ 6 žlica šećera (vrhom pune)
▪ 6 žlica brašna (vrhom pune)
▪ 2 žlice mlijeka
▪ 2 žlice ulja
▪ 3 žlice kakaa
▪ 1/2 praška za pecivo
Krema:
▪ 15 dag margarina ili maslaca
▪ 15 dag šećera
▪ 15 dag lješnjaka
▪ 15 dag keksa (Petit beure ili nekih drugih)
▪ 2 dl Coca cole
▪ 2-3 žličice ruma ili par kapi ekstrakta
I još:
▪ 3 dl vrhnja za šlag
Priprema:
Biskvit:
Razdvojiti bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg, a žutanjke pjenasto umutiti sa šećerom. U smjesu žutanjaka dodavati žlicu po žlicu prosijanog brašna sa praškom za pecivo i kakaom. Dodati mlijeko i ulje. Dobro izmiksati da se sastojci povežu. Na kraju lagano pjenjačom umiješati snijeg.
Smjesu prelijte u namašćeni i brašnom posipani lim za pečenje (dimenzija cca 20×30 cm) te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C otprilike 20 minuta.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Krema:
Kekse usitnite u multipraktiku ili naribajte.
Lješnjake propržite na laganoj vatri, očistite ih od ljuske i sameljite.
Margarin (ili maslac) umutite sa šećerom dok ne postane pjenast. Dodajte kekse, lješnjake, Coca colu i rum (ili ekstrakt ruma) te izradite mikserom kremu.
Završni postupak:
Na hladan biskvit namažite kremu, na kremu šlag. Prije kreme natopila sam biskvit sa malo mlijeka. Po želji ukrasite mljevenim lješnjacima ili na neki drugi način.
Recept: tigerlilly47/coolinarika.com / Foto: Vilda/coolinarika.com
0 Primjedbe