Pita od datula

 Pita od datula

Datule su još poznate pod imenom urme ili hurme. Predstavljaju odličan prirodan izvor energije koji će vas brzo “podići” i dati vam snagu, bez kasnije slabosti. Iako spadaju među najzdravije voće na zemlji, nažalost u današnjoj prehrani su jako malo zastupljene.

Tijesto:

  • 250 gr maslaca
  • 3/4 čaše šećera
  • 1 vanilija šećer
  • 2 čaše brašna
  • 1 žlica mlijeka

Nadjev:

  • 400 gr datula/urmi
  • 1/4 čaše smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 čaša nasjeckanih oraha
  • malo limunove korice i soka

Priprema:

Datule bez koštice preliti sa vrelom vodom i ostaviti da odstoje 5 minuta. Potom ocijediti vodu i datule samljeti. Dodati orahe, šećer, cimet i malo naribane korice i soka od limuna.

Od navedenih sastojaka napraviti tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Prvi dio razviti na papiru za pečenje dimenzija 16×26 cm i staviti u pleh za pečenje. Premazati nadjevom od datula.
Na isti način razviti drugi dio tijesta i prekriti nadjev (tako da papir bude prema gore). Ukloniti papir, izbosti tijesto sa viljuškom na nekoliko mjesta i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180 ˚C oko 30 minuta, dok ne dobije pita rumenu boju. Kada je pita gotova, posuti je sa šećerom u prahu i ostaviti da se hladi.

http://ruza123-cooking.blogspot.com/

Objavi komentar

0 Primjedbe