Datule su još poznate pod imenom urme ili hurme. Predstavljaju odličan prirodan izvor energije koji će vas brzo “podići” i dati vam snagu, bez kasnije slabosti. Iako spadaju među najzdravije voće na zemlji, nažalost u današnjoj prehrani su jako malo zastupljene.
Tijesto:
- 250 gr maslaca
- 3/4 čaše šećera
- 1 vanilija šećer
- 2 čaše brašna
- 1 žlica mlijeka
Nadjev:
- 400 gr datula/urmi
- 1/4 čaše smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 čaša nasjeckanih oraha
- malo limunove korice i soka
Priprema:
Datule bez koštice preliti sa vrelom vodom i ostaviti da odstoje 5 minuta. Potom ocijediti vodu i datule samljeti. Dodati orahe, šećer, cimet i malo naribane korice i soka od limuna.
Od navedenih sastojaka napraviti tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Prvi dio razviti na papiru za pečenje dimenzija 16×26 cm i staviti u pleh za pečenje. Premazati nadjevom od datula.
Na isti način razviti drugi dio tijesta i prekriti nadjev (tako da papir bude prema gore). Ukloniti papir, izbosti tijesto sa viljuškom na nekoliko mjesta i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180 ˚C oko 30 minuta, dok ne dobije pita rumenu boju. Kada je pita gotova, posuti je sa šećerom u prahu i ostaviti da se hladi.
http://ruza123-cooking.blogspot.com/
0 Primjedbe