Sastojci za Trouglastu tortu:
- 18 jaja
- 18 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 gr badema
- 1 limun
- 250 gr oraha
- 1 dl mleka
- 300 gr čokolade za kuvanje
- 80 gr maslaca
- 100 ml slatke pavlake.
Trouglasta torta se priprema na sledeći način:
- Penasto umutiti 10 jaja uz postepeno dodavanje 10 kašika šećera, 1 vanilin šećera, 7 kašika brašna, 200 gr mlevenih badema, rendane kore i soka od 1 limuna i malo praška za pecivo, pa peći u pravougaonom, podmazanom i brašnom posutom plehu.
- Ispečenu i ohlađenu koru iseći na 7 traka po dužini, od kojih je jedna najšira, a ostalih 6 (3X2 trake iste širine) se razlikuju za po 1-2 cm.
- Na pari umutiti 8 jaja sa 8 kašika šećera, pa dodati maslac iotopljenu čokoladu.
- U drugi sud sipati mleko, staviti da provri i njime popariti mlevene orahe.
- Ova dva ohlađena fila sjediniti.
- Tortu filovati tako što se stavi najširi deo na tacnu, premaže filom i zatim ređaju jedna na drugu kore sukcesivne širine 3 komada. Od preostale tri kore se najšira postavi na tacnu, premaže filom i odozgo se ređaju još dve kore na isti način.
- Torta se stavi u frižider da odstoji sat vremena Zatim torta izvadi iz frižidera i ova dva dela spoje ostatkom fila.
- Torta se postavi uspravno i premaže glazurom od 200 gr čokolade pomešane sa 100 ml slatke pavlake.
IZVOR: tortekolacirecepti.com
0 Primjedbe