KROFNE IZ RERNE: Bez prženja, najbolji i najlakši recept za krofne

 

Prema tradicionalnoj recepturi, krofne se prže u dubokom ulju. Kako bi izbjegli višak masnoće, neki preferiraju zdraviju verziju koja se vrlo lako priprema u pećnici.

Krafne iz pećnice idealan su izbor za one koje žele laganiju verziju ove omiljene slastice. Za razliku od običnih, nisu toliko masne i teške za želudac. Izrazito su praktične za pripremu zato što cijeli posao pečenja odradi pećnica, stoga ne morate stajati nad njima i okretati ih u ulju.

Prozračne i mekane krafne najbolje su kad su tople, a okusom zaista podsjećaju na one napravljene prema tradicionalnoj recepturi.

Sastojci:

– 500 g glatkog brašna
– 20 g svježeg kvasca
– 3 žlice šećera
– 1/3 žlice soli
– 200 ml toplog mlijeka
– naribana korica pola limuna
– jedan vanilin šećer
– 2 žumanjka
– 10 dag otopljenog maslaca
– marmelada ili čokoladni namaz za punjenje
– žumanjak za premazivanje
– šećer u prahu za posipanje

Priprema


U 100 ml toplog mlijeka izmrvite kocku kvasca i dodajte žličicu šećera te pustite da se kvasac diže na toplom.

U veću zdjelu dodajte brašno u kojem napravite malo udubljenje i stavite dignuti kvasac, šećer, vanilin šećer, žumanjke, naribanu koricu limuna, sol i postupno ulijevajte tekući dio smjese (preostalih 100 ml toplog mlijeka i otopljeni maslac). Sve zajedno lagano pomiješajte.

Tijesto je najbolje prvo obrađivati spiralnim nastavcima miksera dok se ne počne odvajati od zdjele pa nastaviti mijesiti rukama na radnoj površini. Kad osjetite pod prstima da je tijesto kompaktno, ostavite ga da odmara i diže se sat vremena.

Nakon dizanja tijesto premijesite, izvaljajte i odrežite na 12 malih dijelova koje ćete potom oblikovati u malene kuglice pa napuniti marmeladom ili čokoladom.

Napravljene kuglice stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i svaku malo spljoštite kako biste dobili oblik krafne. Pokrijte ih i ostavite da odmaraju 40 minuta.

Kad se krofne dignu, premažite ih žumanjkom i stavite u pećnicu ugrijanu na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta, sve dok ne porumene. Nakon što su krofne pečene, posipajte ih šećerom u prahu.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.h

Objavi komentar

0 Primjedbe