Sastojci
Zaljev
– 500 g secera
– 800 ml vode
– 1 vrecica vanila secera
– 1/4 najmanje kasicice limuntoza
Tijesto
– 1,5 mala soljica secera
– 2 vrecice vanila secera
– 2 jajeta
– 2 kasike kiselog vrhnja
– 3 soljice ulja (moja je 140 ml)
– 550 g brasna
– 1/4 male kasike soli
– 1/2 male kasike praska za pecivo
– 150 g kokosa
Priprema
Prvo pripremiti zaljev, promijesati secer, vanilu, vodu i limuntoz i kada pocne da kuha kuhati na srednjoj vatri 20 minuta. Ostaviti da se ohladi. Za tijesto dobro umutiti jaja sa secerom i vanilom.
Zatim dodati vrhnje i ulje i mutiti dok se dobro ne sjedini. Na kraju dodati brasno, sol, prasak za pecivo i kokos i mijesati dok se dobro ne sjedini. Tijesto ce biti ljepljivo na dodir ali moze da se lako oblikuje.
Od tijesta praviti hurmasice koje pritisnemo na ribez. Ja obicno kao na slici napravim okrugle, jer su manje, posto uvijek ima i neki drugi kolac koji se posluzuje.
Inace za mene ih je puno jednostavnije i brze napraviti na ovaj nacin. Ja uzmem komad tijesta velicine oraha i napravim okruglu hurmasicu. Peci hurmasice na 195 stepeni 20-25 minuta. Zaliti vruce hurmasice hladnim zaljevom.
Izvor: coolinarika.com
0 Primjedbe