Kolači s oblatnama uvijek se nalaze među najomiljenijima, a ništa drukčije nije ni na našim web stranicama i YouTube kanalu. Jasno je zašto je tako – prave se brzo i jednostavno, a okus im je u pravilu odličan, pa se mnogi rado odlučuju za njih.
Šarene oblatne jedan su od takvih kolača koji je savršen u svakoj situaciji bez obzira želite li se osladiti na brzinu ili pak spremiti ukusan sitni kolač koji će se besprijekorno uklopiti u bilo koju svečanu prigodu. Upravo ta kombinacija jednostavnosti, okusa i lijepog izgleda čini ih evergrinom zbog kojeg se uvijek rado grickaju.
ČOKOLADA I VANILIJA ZA SAVRŠENE ŠARENE OBLATNE
Krema kojom punimo oblatne dolazi u dvije varijante: svijetloj s okusom vanilije, te tamnoj u koju smo ubacili čokoladu za kuhanje. No osnova kreme je identična, te se sastoji od mlijeka, šećera, maslaca, mljevenog keksa i oraha. Stoga je izrada obje kreme vrlo praktična budući da se prave zajedno, a tek se u zadnjoj fazi dijeli na dva dijela u koja zasebno stavljamo vaniliju i čokoladu.
Uzorak kojim se pune kombinacija je svijetlog i tamnog sloja, pa je ova slastica otuda i dobila naziv šarene oblatne. Nakon što se popune svi slojevi stavlja se završna oblatna, a na nju neki težak predmet poput debele knjige (ili više njih) koji će prilikom hlađenje pomoći da se oblatne dobro stisnu i dobiju kompaktan izgled.
Sve detalje kako napraviti ove šarene oblatne pogledajte u našem videoreceptu.
Sastojci
- 1 pakiranje oblatni 5 komada dimenzija 27x37 centimetara
Krema
- 300 ml mlijeka
- 300 g šećera
- 250 g maslaca ili margarina
- 300 g mljevenog keksa
- 300 g mljevenih oraha
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 vanilin šećer
Upute
- U široku posudu sipati mlijeko, dodati šećer te uz miješanje pustiti da prokuha.
- Maknuti s vatre, a zatim ubaciti maslac ili margarin.
- Dobro izmiješati da se maslac otopi.
- Zatim ubaciti mljevene kekse i izmiješati.
- Dodati i orahe te dobro izjednačiti kremu koja postane gusta.
- U manjoj posudi otopiti čokoladu (paziti da ne provrije).
- Smjesu podijeliti u dvije posude po pola: u jedan dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati, a u drugi vanilin šećer te također izmiješati.
- Kreme treba vruće stavljati na oblatne.
- Staviti prvu oblatnu dimenzija 27x37 centimetara na čvrstu podlogu, te je namazati s pola količine čokoladne kreme. Paziti da se krema navuče do rubova.
- Staviti novu oblatnu i lagano je dlanovima pritisnuti na prvu oblatnu da se bolje priljube.
- Nanijeti polovicu svijetle kreme.
- Rasporediti kremu do rubova te postaviti treću oblatnu i opet je pritisnuti dlanovima da se bolje prilijepi.
- Ponovo staviti tamnu kremu, zaravnati i prekriti sa četvrtom oblatnom.
- Pritisnuti dlanovima da se izbaci zrak i oblatna bolje priljubi.
- Staviti drugi dio svijetle kreme i dobro je zaravnati.
- Na kraju poklopiti sa zadnjom oblatnom.
- Sve prekriti s papirom za pečenje, te na njega staviti debelu knjigu (ili nekoliko njih) da se istisne zrak i oblatne što bolje priljube.
- Staviti sve u frižider na 6 sati da se krema stegne, a može i preko noći.
0 Primjedbe