Ovaj puta u Receptturi predstavljamo pravu poslasticu, iznimno ukusnu tortu od oraha. Kod ove torte baš je sve dobro. Za početak, svi je vole jer je njezin okus kombinacija biskvita s orasima i osvježavajuće bijele kreme koji se zaista odlično prožimaju. Uvjereni smo da ćete je i vi obožavati!
Fini biskvit srce je ove izvrsne slastice, a budući da smo ga natopili sa rumom i vodom ova torta od oraha baš je ukusna i sočna. Pravi omjer sočnosti i inače je važan kod svake torte kako ne bi bila presuha, a ova mješavina dat će i dodatnu finu aromu i neodoljivi miris. Krema je pak zahvaljujući soku od limuna blago kiselkasta i osvježavajuća i baš se savršeno slaže s biskvitom i s njime skladno nadopunjuje. Naravno, količinu soka od limuna koju ćete dodati u kremu ocijenite sami po vlastitom ukusu kako biste dobili omjer koji će vam najviše odgovarati.
TORTA OD ORAHA – SLASTICA U POTPUNOSTI VRIJEDNA ULOŽENOG TRUDA
Na kraju, na vrh smo stavili narezane orahe koji su lijep ukras, ali i dodatno naglašavaju izniman okus ove torte. Ako tako želite možete staviti i cijele polovice oraha – taman po jednu za svaku krišku – no nasjeckani orasi dat će ravnomjerniji okus.
Uz sve navedeno ova torta od oraha na stolu izgleda lijepo i vrlo efektno i sigurno neće proći nezamijećeno kao što možete provjeriti i na našim fotografijama. No istovremeno ona ne traži niti previše vremena za izradu, iako ne spada u posve jednostavne recepte. Rekli bismo kako je srednje zahtjevna za izradu, ali omjer uloženog vremena i konačnog rezultata više je nego idealan jer je u potpunosti vrijedan truda.
Ako i sami želite otkriti zbog čega je ova torta od oraha toliko posebna, sve detalje pogledajte u našem videoreceptu:
- 4 jaja
- 20 dag šećera
- 6 žlica vode
- 3 žlice meda
- 10 dag mljevenih oraha
- 20 dag brašna
- ½ praška za pecivo
- rum za namakanje biskvita
- 6 dl mlijeka
- 15 dag šećera
- 6 žlica brašna
- 2 žlice gustina (škrobno brašno)
- sok od limuna
- 15 dag maslaca
- nasjeckani orasi
- Odliti dio mlijeka i u njemu izmješati brašno i gustin.
- U ostatak mlijeka sipati šećer te uz miješanje staviti kuhati.
- Kad mlijeko zakipi, maknuti sa štednjaka i sipati smjesu brašna i gustina.
- Vratiti na štednjak i ukuhati kompaktnu kremu.
- Maknuti kremu sa strane da se hladi uz povremeno miješanje.
- Posebno izraditi maslac i dodati u ohlađenu kremu.
- Po ukusu dodati sok od limuna.
- Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
- Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg i staviti sa strane.
- Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, pa dodati vodu i med.
- Dodati mljevene orahe, promiješati, brašno sa praškom za pecivo, promiješati.
- Na kraju u smjesu staviti snijeg od bjelanjaka i ručno izmiješati.
- Staviti papir za pečenje na pleh od pećnice i na njega istresti biskvit.
- Dobro poravnati.
- Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 20 minuta.
- Ohlađeni biskvit narezati na tri jednaka dijela i odvojiti od papira za pečenje.
- Svaki komad biskvita obilno namočiti mješavinom ruma i vode.
- Staviti prvi sloj biskvita, na njega trećinu kreme, zatim drugi sloj biskvita, novu trećinu kreme, te zadnji biskvit i kremu potrošiti do kraja.
- Ukrasiti mljevenim orasima i polovicama orasa.
- Tortu je najbolje ostaviti preko noći u frižideru.
0 Primjedbe