Grcki suvlaki iz tiganja

 

Preporucujem vam da isprobate ovu omiljenu poslasticu svih turista. Mozete je napraviti brzo i lako u kucnoj varijanti i to bez rostilja. Mi smo tako obelezili Prvi maj. Mekano, mirisno meso koje se topi u ustima bilo je pravo osvezenje od uobicajenih tradicionalnih jela.

Suvlaki u stvari prevedeno sa grckog znaci meso na stapicu iliti raznjicu. Uz malo planiranja unapred napravicete wow iznenadjenje za porodicu ovim divnim zalogajcicima.

A ako pak zelite ful ugodjaj, preporucujem obavezno pomfrit i pita hleb, uz kecap, pavlaku i salatu. Jao vec sam gladna. Upravo sam se setila da Grci prave najbolji pomfrit ikada.

Potrebno je

  • 1kg svinjskog mesa od plecke
  • so i biber po ukusu
  • puno origana (ne stedite)
  • sok od jednog lmuna
  • 3-4 kasike maslinovog ulja

Priprema

Osnovna tajna dobrog suvlakija je u stvari u marinadi. Meso za pocetak ocistim od suvisnih zilica i isecem na kockice priblizno iste velicine. Stavim ih u ciniju. Dodam soli, bibera, obilno pospem origanim (to nisam merila), sokom od limuna koji ce mesu da da pored ukusa svezine i neopisivu mekocu. Na kraju polijem sa par kasika maslinovog ulja i dobro umesim rukama da se svi sastojci dobro povezu sa mesom.

Ciniju uvijem providnom folijom i ostavim u frizider da prenoci. Sutradan pola sata pred rucak izvadim meso iz friza.

Drvene stapice prethodno nakvasim vodom da ne bi izgoreli u tiganju. Izmerim ih i isecem na duzinu tiganja ako treba, da bi meso moglo ravnomerno da se przi. Ja sam imala one manje stapice koji nisu morali da se krate. Priblizno sam stavljala oko 80g mesa po raznjicu. Dobila sam cetrnaest raznjica, sto je uz supicu, prilog i salatu bio odlican rucak.

Nanizem meso na stapice pa stavim da se prze u zagrejanom dubljem tiganju polupoklopljeno (da ne prsti po sporetu), dok meso ne zarumeni i zamirise na more, pa okrenem drugu stranu na nekoliko minuta, dok ne porumeni i ona. Sluzim odmah.

IZVOR:ukusnolepestvari.com

Objavi komentar

0 Primjedbe