Drugi mjesec u godini uvijek je u znaku finih pokladnih recepata, a krafne su baš ona slastica koja se u to vrijeme nikako ne može izbjeći jer ih baš svi vole. Postoji nekoliko različitih recepata za njih, neke sam već ranije i objavila, a ovaj put napravila sam nešto drugačije jednostavne krafne koje taj naziv nose s punim opravdanjem.
Razlog zašto se zovu jednostavne krafne leži u tome što je njihova priprema nešto brža, a time i praktičnija što je itekako važno kad nemamo puno vremena na raspolaganju. Za početak, svi se sastojci za tijesto na početku ubacuju u posudu, te se ostavljaju dizati bez miješanja. Miksa se tek nakon što tijesto odstoji uz dodavanje mlijeka, a nakon toga se kuglice za krafne odmah oblikuju ručno.
JEDNOSTAVNE KRAFNE ZA NESTRPLJIVE
I ove jednostavne krafne trebaju se još malo dizati, no dok izradite sve kuglice do kraja one koje ste prve izradili već su spremne za pečenje. Svaka tura peče se brzo, pri čemu svakako treba odabrati temperaturu ulja od 170 stupnjeva i paziti da krafne ne zagore, a prve krafne za najnestrpljivije bit će gotove već za nešto više od sat vremena nakon početka izrade.
Sve sastojke ubacujemo bez miješanja.
Nakon dizanja tijesto se mješa uz dodavanje mlijeka, a zatim se ručno prave kuglice.
Jednostavne krafne peku se na temperaturi od 170 stupnjeva, a možemo ih puniti s marmeladom ili Nutellom.
Ove jednostavne krafne pripremaju se nešto brže od klasičnih, pa su praktičnije što je itekako važno kad nemamo puno vremena na raspolaganju.
- 600 g glatkog brašna (prema potrebi može do 650 grama)
- 40 g svježeg kvasca (1 kocka)
- 10 g vanilin šećera 1 vrećica
- 50 ml toplog mlijeka za dizanje kvasca
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 2 žlice suncokretovog ulja
- prstohvat soli
- 250 ml toplog mlijeka za izradu tijesta (okvirno)
- 800 ml ulja za prženje
U posudi razmrviti kvasac, dodati vanilin šećer i malo brašna, te uliti mlijeko.
Sve promiješati i pustiti da se napravi pjenica (15 do 20 minuta).
U posudu od miksera ubaciti brašno i u njemu napraviti rupu.
U rupu sipati dignuti kvasac, dodati jaje, ulje, šećer i malo soli.
Sve prekriti prozirnom folijom i ostaviti sa strane da se diže oko 45 minuta.
Nakon 45 minuta mikserom mutiti sastojke i po malo u smjesu dodavati toplo mlijeko.
Dobro izraditi tijesto mikserom da postane glatka smjesa.
Nakon toga vaditi tijesto i vagati 40 grama na vagi za svaku krafnu.
Rukama oblikovati kuglice (ako se tijesto lijepi za ruke dodati još brašna u smjesu), stavljati na pobrašnjenu podlogu te prekriti prozirnom folijom da se ne suše.
Krafne ostaviti da se dižu još 20 minuta.
Uliti ulje u dublju posudu i termometrom provjeriti da temperatura naraste na 170 stupnjeva Celzijusa ili kada stavite drvenu žlicu u ulje moraju se pojaviti mjehurići.
Stavljati krafne da se peku, i to tako da se prvo peče gornja strana (ona koja je bila u kontaktu s prozirnom folijom).
Peći na maloj vatri i paziti da krafne ne izgore, ne dugo.
Kad donja strana porumeni, okrenuti krafne.
Ispečene stavljati na kuhinjski papir da upije masnoću.
Krafne poslužiti posute šećerom u prahu ili napunjene marmeladom ili Nutellom, ili namočene u čokoladnu glazuru.
IZVOR: https://recepttura.com/
0 Primjedbe