Volimo svaki kolac koji ima veze sa rumom, a posebno ovaj, zato sto podseca na detinjstvo. Mnogo je jednostavan za pripremu, i fino se sece. Deca ga prosto obozavaju i kazu da je ukusniji od originala. Verovatno je to zbog maslaca i cokolade sa vise procenta kakaoa, koje stavljam.
Ovaj kolac uvek moze da se napravi i u posnoj varijanti sa nekim posnim keksom i margarinom. A mozete ga seci u stanglice i posebno umakati u cokoladu da dobijete izgled kupovnih, ali u tom slucaju treba vise cokolade.
Potrebno je
- 300g ociscenog krompira
- 100g maslaca
- 100g cokolade
- 1 kasika kakaoa
- 1 kasika drOekter arome ruma
- 1 kasika ruma
- 300g mlevenog keksa drOekter
I jos za preliv
- 100g cokolade
- 3 kasike ulja
Priprema
Sitno isecem krompir, skuvam, ocedim od viska vode i u vrucu masu dodam na kockice isecen maslac sobne temperature, cokoladu takodje izlomljenu na sitnije komade i kakao. Sjedinim i usitnim dobro da ne ostaju komadici krompira. Dodam rum i aromu, pa keks. Izmesam i dobro sjedinim.
U djuvec ili pleh velicine18x29cm stavim papir za pecenje, kako bih mogla kasnije lako da izvadim kolac iz kalupa i isecem. Sipam masu pa fino poravnjam.
Odmah rastopim cokoladu sa uljem, dok je kolac jos topao, lakse se razlije cokolada odozgo i povrsina bude ravna. Prelijem, razvucem, poravnjam, i to je to.
Stavim u friz da se hladi minimum sat vremena, jer jedva cekamo degustaciju uz kafu, a super ide i uz caj.
Prijatno.
IZVOR: ukusnolepestvari.com
0 Primjedbe