Fina čokoladna pita… recept je iz knjige “Kolači čarolija užitka 2” sa sitnim promjenama u postupku izrade. Ivana hvala na predivnoj knjizi…
SASTOJCI
TIJESTO:
– 300 g oštrog brašna + žličica praška za pecivo
– 3 žlice šećera
– 150 g margarina
– 1 jaje
NADJEV:
– 500 ml mlijeka
– 2 vrećice pudinga od čokolade
– 80 g čokolade
– 70 g margarina
I JOŠ:
– 80 g sitno sjeckanih lješnjaka ili orasa
PRIPREMA
Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka. Tijesto podijeliti na 2 dijela. Svaki dio zamotati u prozirni najlon.
Jedan dio staviti u hladnjak,a jedan dio u zamrzivač na 1 sat.
Dok se tijesto hladi raditi slijedeće:
Skuhati nadjev:od 500 ml mlijeka odvojiti par žlica i razmutiti puding i šećer
Preostalo mlijeko staviti na vatru, dodati čokoladu i kuhati (povremeno promiješati da se čokolada rastopi).
U uzavrelo mlijeko ukuhati masu pudinga i šećera. Kuhati 2-3 minuta dok smjesa ne postane gusta.
U još vruću masu dodati margarin narezan na kockice, promiješati da se rastopi.
Ohladiti uz povremeno miješanje da se ne napravi kožica.
Lješnjake ispržiti na tavi, oguliti kožicu (trljajući između dlanova). Lješnjake staviti u vrečicu ili zamotati u kuhinjsku krpu i usitniti batom za meso.
Ako se koriste orasi, na isti ih način usitniti.
Razvaljati dio tijesta koji je bio u hladnjaku (na vel. 21×28). Prenijeti ga u lim koji se prethodno pomasti i pobrašni.
Staviti u ugrijanu pećnicu na 10-tak minuta.
Izvaditi do pola pećenu koru, staviti nadjev i ravnomjerno ga razmazati.
Preko nadjeva posipati lješnjake (orahe).
Izvaditi drugi dio tijesta iz zamrzivača i naribati preko nadjeva.
Peći oko 40 min/180.
Pećeni i ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu.
Izvor: coolinarka.com
0 Primjedbe