Fin, mekan i sočan kolač – jedan divan dokaz kako jednostavno može biti neodoljivo!
Sastojci:
- 200 g čokolade sa višim postotkom kakaa
- 75 g slatkog vrhnja
- 6 jaja
- 120 šećera
- 200 g mljevenih badema
- 50 g brašna
- 50 g škrobnog brašna (gustina)
- prstohvat soli
- 4-5 žlica džema od marelica
- žlica ruma
Glazura:
- 200 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Čokoladu izlomiti na kocke i zajedno sa slatkim vrhnjem otopiti na niskoj temperaturi.
Odvojiti žumanjke i bjelanjke, pa bjelanjke umutiti s prstohvatom soli i 50 g šećera u snijeg.
Žumanjke dobro umutiti sa ostatkom šećera, te lagano dodati čokoladnu masu i opet sve sjediniti.
Bademe u nekoliko navrata dodati prethodnoj smjesi, miješajući lagano kuhačom da se smjesa homogenizira.
Na kraju dodati prosijano brašno i snijeg od bjelanaca, sve lagano sjediniti kuhačom.
Masu istresti u lim za pečenje dimenzija 25×30 cm, lijepo zagladiti i peći oko pola sata na 160 °C (provjeriti čačkalicom).
Džem od marelica zagrijati i dodati mu žlicu ruma, te premazati po pečenom, još vrućem kolaču.
Ostaviti da se ohladi.
Za glazuru istopiti čokoladu sa uljem na pari, preliti po kolaču i ostaviti da se stegne.
Ohlađeno po želji posuti gorkim kakaom.
Izvor: Merium/coolinarika.com
0 Primjedbe