Peršun (Petroselinum crispum) je dvogodišnja biljka iz porodice Apiaceae. Gaji se u vrtovima, a raste i kao divlja biljka. Ima tanak, beli koren, golu stabljiku i nazubljene listove. Veoma je bogat vitaminima i mineralima pa se svi delovi koriste u medicinske svrhe.
Smatra se da peršun potiče sa Bliskog istoka. Stari Rimljani su verovali da, ukoliko grickaju persun, mogu da popiju mnogo vina i da se ne napiju, dok su ga stari Grci doživljavali kao svetu biljku kojom su kitili svoje heroje. Karlo Veliki je bio prvi vladar koji je naredio da se gaje mnoge biljke, među kojima je i peršun.
Može se jesti svež, sušen, zamrznut ili konzerviran u soli. Obično se u kulinarstvu koristi kao začin, a od njega se mogu praviti i čajevi. Ima primenu i u farmaceutskoj industriji, a dodaje se i kozmetičkim proizvodima.
Limun (Citrus x limon) je drvo iz roda Citrus čiji je plod voće žute boje. Drvo može dostići visinu od 6 m i rađa dva puta godišnje.
Uglavnom se koristi za dobijanje soka, limunske kiseline, esencija, itd. Ima sposobnost da dezinfikuje vodu što je i nauka potvrdila. Veoma je bogat vitaminima i mineralima pa su ga ljudi oduvek koristili kao lek. Antičkim pomorcima je služio za lečenje skorbuta, bolesti koja nastaje zbog nedostatka vitamina C, a uspešno je zaustavljao krvarenje i čistio rane.
0 Primjedbe