Krempita je omiljena poslastica, a ovaj put vam donosimo recept za malo drugačiju varijantu koja je jednako dobra kao i originalni recept, ako ne i bolja.
Sastojci
Kora:
– 8 žumanaca
– 2 cijela jaja
– 7 kašika šećera
– 3 kašike ulja
– 5 kašika brašna
– dvije kašike kakaoa
– jedan prašak za pecivo.
Fil:
– 8 bjelanaca
– 12 kašika šećera u prahu
– 10 kašika šećera
– 1,5 l mlijeka
– 5 pudinga od vanilije.
Glazura:
– 200-250 grama čokolade za kuvanje
– malo ulja
Priprema
Umutiti žumanca, cijela jaja i šećer u pjenastu masu. Dodati ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo.
Smjesu sjediniti i istresti u pleh obložen papirom (otprilike 25×35), peći na 180°C, dok ne porumeni.
Umutiti bjelanca u snijeg, zatim postepeno dodavati šećer u prahu i mutiti dok ne postane čvrst snijeg.
U mlijeku skuhati puding i šećer. Kuhati dok ne postane gusto.
U topao puding, dodati šaum od bjelanjaka, ali lagano i kašiku po kašiku. Miješati ručno i polako.
Preko ohlađene kore nanijeti fil i ostaviti da se prohladi pa tek onda nanijeti čokoladnu glazuru.
Dekorisati po želji.
Izvor: Torte i kolači
0 Primjedbe