Kiseljenje krastavaca

 


Sezona krastavaca upravo traje što znači da je pravo vrijeme za pospremiti krastavčiće za zimu. Pravo je vrijeme također i za konzumirati ih sirove ili pak kao varivo ili možda punjene mljevenim mesom pa zapečene…mogućnosti ima i ako mene pitate podjednako su mi ukusne sve 😉 No, danas krastavce nećemo kuhati niti ribati već ćemo ih ukiseliti za zimu. Kiseli krastavčići su zimnica koja se kod nas doma najčešće konzumira u vrijeme kada svježeg povrća i nema u izobilju. No bez kiselih krastavčića teško je uopće zamisliti bilo koju zakusku sa nečim finim slanim za pogrickati u bilo koje doba godine. A kiseli krastavci na način kako ih to naša baka radi su nešto fenomenalno – kiseli taman koliko treba, svježi, krckavi i bez puno mirodija. Vjerovatno svaka domaćica ima neki svoj recept za kiseljenje krastavaca no za mene je ovo najbolje što se kiseljenjem iz jednog krastavca izvući može 🙂

Prije svega treba razlikovati salatne krastavce i krastavce za kiseljenje – kornišone. Možda će se oni koji su to već radili smijati, no kada sam se ja prvi put susrela sa spremanjem zimnice nisam imala pojma da uopće postoji više vrsta krastavaca već sam mislila da se krastavci za kiseljenje ubiru dok su sasvim mladi a ako ih se pusti da narastu onda se jedu na salatu 😀 Ali eto, za naučiti nešto nikad nije prekasno 😉

Krastavci za kiseljenje klasificiraju se po veličinama i to:

  • I. klasa: 3 do 6 cm;
  • II. klasa: 6 do 9 cm;
  • III. klasa: 9 do 12 cm.

Plodovi duži od 12 cm smatraju se prevelikima za kiseljenje pa takve krastavce možete ukiseliti ako ih narežete na ploškice i riješen problem 😉

Kako ukiseliti krastavce?

  1. Krastavce je potrebno prije svega dobro oprati. Najbolje bi bilo izribati ih malom četkicom – tako ćete biti sigurni da ste uklonili svu nečistoću sa njih. Oprane krastavce složiti na čistu kuhinjsku krpu i kratko ih prosušiti na zraku.
  2. Zatim treba pripremiti preljev kojim će se krastavci preliti i od kojeg će se ukiseliti. Preljev se slaže po slijedećem omjeru :
  • 1 mjerica šećera
  • 2 mjerice alkoholnog octa
  • 4 mjerice vode
  • soli i malo kopra po želji

Količinu preljeva prilagodite već prema količini krastavaca koje želite ukiseliti a mirodije već prema onome kako vam koji miris i okus paše. Ja osobno kopar ne volim pa ga ne stavljam niti u krastavce, no ima domaćica koje ga u kisele krastavce obavezno stavljaju. Ista je stvar sa gorušicom i paprom u zrnu. Koristite ono što volite (tako da te dodatke stavite na dno staklenke) pa će vam i krastavci biti fini 😉

Postupak:

  1. Oprane krastavce složiti u staklenke pa ih preliti rashlađenim preljevom, dobro zatvoriti odgovarajućim poklopcima i pasterizirati staklenke. Pasterizirati se moraju kako bi uništili sve moguće mikroorganizme koji bi mogli naštetiti krastavcima tijekom stajanja do zime. Pasterizacija se vrši na slijedeći način:
  • Staklenke staviti u veću posudu sa hladnom vodom na čije dno se treba staviti kuhinjska krpa.
  • Zakuhati posudu sa staklenkama i vodom sve dok voda oko staklenki ne zavrije pa nakon toga kuhati još nekih 15-tak minuta.
  • Isključiti i ostaviti staklenke da se ohlade u posudi u kojoj su se ‘kuhale’. Obrisati ih i pospremiti na suho i mračno mjesto do konzumacije.
recipeci.com


Objavi komentar

0 Primjedbe