Kada netko spomene ciklu sigurno vam je prva reakcija kao i meni da je to povrće puno željeza i da je zdravo. Nije to daleko od istine, no jeste li znali da je cikla uistinu idelano povrće jer može se konzumirati čitave godine (u jelima kao korjenasto povrće ili na salatu u zimnici), njezin sok je također zanimljiv napitak, ima mnoštvo ljekovitih svojstava a može se uzimati u bilo kojem obliku bez ikakvih nepovoljnih posljedica i ograničenja, lako je probavljiva i ne utječe negativno na sekrecije želuca.
Najčešće nedoumice vezane uz ciklu pokušat ću riješiti kroz odgovore na slijedeća pitanja(*):
- Zašto je cikla jedna od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije? Zato što sadrži i stanovitu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12 koji se inače nalazi samo u proizvodima životinjskog porijekla dok ga u povrću uglavnom nema. A pomanjkanje tog vitamina uz ostalo otvara vrata pernicioznoj anemiji, jer navedeni vitamin sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi.
- Zašto je cikla tako intenzivno crvena? Cikla ima intenzivnu crvenu boju od sastojka koji se zove antocijan (prirodno obojena materija) i zbog koje je u biti uvriježeno mišljenje o njezinom izravnom utjecaju na dobru krvnu sliku u čovjeka, što i nije daleko od istine. Jer, cikla visokim sadržajem željeza uzrokuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih tjelešaca.
- Kako napraviti sok od cikle? Ništa lakše! Sok se radi od svježe cikle (jer je ona i u takvom obliku lako probavljiva) i to tako da se cikla prvo nariba a zatim istisne sok, koji se može piti sam ili pomiješan sa sokovima ostalog povrća i voća, zaslađen medom.
Kod nas doma cikla se najčešće jede ukiseljena za zimnicu i to je postupak koji uvijek radi naša baka koja je stručnjakinja na tom području i podijelila je svoj recept za ukiseljenu ciklu već mnogima jer doista joj ispadne savršeno: dovoljno mekana, ali opet ne premekana sa savršenim omjerom kiselosti i slatkoće u sebi. Svjesna sam da ima djece koja odbijaju jesti dosta toga, pa tako i ciklu, no ja sam sretnica jer moji klinci ciklu obožavaju i kadri su pojesti po pola teglice bez ičega sa strane 😉 I ja je baš volim i mogu reći da nam je to omiljena salata uz skoro svaki ručak u zimskom periodu godine. Baka kiselu ciklu priprema na slijedeći način:
- Cikla se opere i stavi kuhati u veći lonac. Kuha se dok ne omekša potpuno.
- Malo se ohladi pa se oguli i reže na ploškice debljine 1/2 cm.
- Kada se sva cikla nareže, stavlja se u dublju veću posudu u kojoj se preljeva prokuhanim sirupom. Sirup se slaže u slijedećem omjeru:
- 1 mjerica šećera
- 2 mjerice alkoholnog octa
- 4 mjerice vode
- žlica soli
- Sirup se prokuha pa se još vrućim preljeva narezana cikla. Sirupa treba biti toliko da sva cikla bude potopljena. Ostaviti preko noći da odstoji u tok soku.
- Drugi dan cikllom i sirupom u kojem je stajala puniti sterilizirane staklenke, dobro ih zatvoriti prikladnim poklopcima.
- Staklenke treba još blanširati: U veću posudu staviti ručnik ili deblju krpu, na nju posložiti staklenke sa ciklom, uliti vode na visinu polovice staklenki i pustiti da sve skupa zakuha. Kratko prokuhati i pustiti da se ohladi u toj vodi.
- Ciklu čuvati u mračnoj i hladnoj prostoriji.
recipeci.com
0 Primjedbe