Kad poželite na brzinu napraviti fini kolač, ovo je pravi recept za vas. Možete ih pripremati i s lješnjacima, jednako su fini.
Sastojci:
- 200 g +50 g brašna
- 1 puna žličica praška za pecivo
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje srednje veličine
- 1 žumanjak srednje veličine
- 75 g maslaca
- 2 velike žlice kiselog vrhnja 20 % m.m.
I još:
- 4 velike žlice vode
- 150 g šećera
- 50 g čokolade za kuhanje
- 150 g mljevenih oraha
- 100 g maslaca
Priprema:
- U posudu prosijte 200 g brašna s praškom za pecivo. Dodajte maslac sobne temperature i dobro promiješajte. Zatim dodajte šećer i vanilin šećer i opet promiješajte.
- Jaje, žumanjak i kiselo vrhnje kratko istucite vilicom pa dodajte u smjesu od brašna i zamijesite tijesto.
- Tijesto razvaljate posipajući ga s preostalih 50 g brana te ga stavite u namazan i brašnom posut lim veličine 33×23 cm.
- Izbockajte ga vilicom i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C dok blago po rubovima ne dobije boju.
- Dok se tijesto peče, pripremite premaz.
- Vodu i šećer zagrijavajte na štednjaku dok se šećer ne otopi. Neka prokuha dvije minute.
- Sklonite sa štednjaka i dodajte orahe, čokoladu i maslac. Miješajte dok se maslac i čokolada ne otope a masa postane jednolična i glatka.
- Ispečenu i još vruću podlogu premažite kuhanom smjesom.
- Ohladite i narežite na štapiće / štangice/ prutiće.
Napomena:
Najbolje ih je rezati drugi dan, ali rezat ćete ih bez problema i ranije, čim se ohlade.
Izvor: Vegi56/coolinarika.com
0 Primjedbe