Sastojci:
Kora:
- 5 jaja,
- 5 kašika šećera,
- 7 kašika brašna,
- venilin šećer
Krema:
- 2 jaja,
- 100 ml mleka,
- 150 gr čokolade,
- 250 gr margarina,
- 150 gr šećera,
- rum po želji
I još:
- kokos
Priprema:
Biskvit:
Ulupati bjelanca da budu pjenasta, pa dodati šećer i vanilin šećer i nastaviti mutiti. Dodati zatim žumanca, pa opet umutiti. Na kraju umešati brašno i sve sjediniti žicom.
Istresti u podmazan veći pleh i staviti 10 – 12 minuta u prethodno zagrijanu rernu na 200 °C. (Vrijeme pečenja ovisi od rerni.)
Vreo pečen biskvit uviti u mokru krpu, i to tako da na sto stavite mokru krpu, pa preko biskvit i sve zajedno uvijete. Tako ostavite da se zajedno hladi.
Krema:
Ulupati jaja sa šećerom, dodati mlijeko i čokoladu pa staviti na srednje jaku vatru. Miješajte dok ne provri. Kada provri nastavite miješanje dok se masa malo ne zgusne.
Zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Pjenasto ulupati margarin pa mu dodati ohlađenu kremu i umutiti.
Finalni postupak:
Odmotajte bikvit i preko cijelog namažite kremu. Nemojte sve potrošiti, ostavite malo kreme da tanko premažete rolat izvana, da bi se kokos zalijepio.
Uvijte i premažite kremom, pa stavite u ffrićider na sat-dva.
Izvadite pa utisnite rukom kokos ili pospite po stolu ili tacni kokso i uvaljajte rolat.
Izvor: brzikolaci.com
0 Primjedbe