ČUPAVI ROLAT: Isprobajte recept koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

 

Sastojci:

Kora:

  •  5 jaja,
  •  5 kašika šećera,
  •  7 kašika brašna,
  •  venilin šećer

Krema:

  •  2 jaja,
  •  100 ml mleka,
  •  150 gr čokolade,
  •  250 gr margarina,
  •  150 gr šećera,
  •  rum po želji

I još:

  •  kokos





Priprema:

Biskvit:
Ulupati bjelanca da budu pjenasta, pa dodati šećer i vanilin šećer i nastaviti mutiti. Dodati zatim žumanca, pa opet umutiti. Na kraju umešati brašno i sve sjediniti žicom.
Istresti u podmazan veći pleh i staviti 10 – 12 minuta u prethodno zagrijanu rernu na 200 °C. (Vrijeme pečenja ovisi od rerni.)
Vreo pečen biskvit uviti u mokru krpu, i to tako da na sto stavite mokru krpu, pa preko biskvit i sve zajedno uvijete. Tako ostavite da se zajedno hladi.

Krema:
Ulupati jaja sa šećerom, dodati mlijeko i čokoladu pa staviti na srednje jaku vatru. Miješajte dok ne provri. Kada provri nastavite miješanje dok se masa malo ne zgusne.
Zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Pjenasto ulupati margarin pa mu dodati ohlađenu kremu i umutiti.

Finalni postupak:
Odmotajte bikvit i preko cijelog namažite kremu. Nemojte sve potrošiti, ostavite malo kreme da tanko premažete rolat izvana, da bi se kokos zalijepio.
Uvijte i premažite kremom, pa stavite u ffrićider na sat-dva.
Izvadite pa utisnite rukom kokos ili pospite po stolu ili tacni kokso i uvaljajte rolat.

Izvor: brzikolaci.com

Objavi komentar

0 Primjedbe