Kolač za svaki dan, onako kad vam se gricka nešto slatko popodne, a da nije previše zahtijevano za pravljenje. Mekana čokoladna korica dobar je kontrast pjenastoj “kapici” od bjelanaca, a sve je fino dopunjeno osvježavajućom notom pekmeza od marelica.
Sastojci:
- 70 g maslaca,
- 150 g šećera,
- 3 žumanca,
- 200 g brašna,
- 1 žlica kakaa,
- 1 prašak za pecivo,
- 200 ml mlijeka,
- 4-5 žlica pekmeza od marelica
Za šaum:
- 5 bjelanaca,
- 10 žlica šećera
I još:
- naribana čokolada ili čokoladne mrvice
Priprema:
Umutiti kremasto maslac sa šećerom, dodati žumanca, brašno pomiješano sa praškom za pecivo, kakao i mlijeko.
Sve fino izmiješati i sipati u podmazan i brašnom posut lim za pečenje (17×30 cm). Peći na 200 °C oko 15-20 minuta.
Zatim, izvaditi kolač iz pećnice, premazati ga pekmezom od marelica, a preko toga rasporediti snijeg (šaum) od 5 bjelanaca umućenih sa 10 žlica šećera.
Odgore nastrugati čokoladu i vratiti u rernu da se bjelanca malo prosuše (dovoljno je desetak minuta na 175 °C).
Kolač rezati na kocke tek kad se prohladi i to najbolje toplim nožem (spustiti ga na kratko u vruću vodu i potom obrisati).
Izvor: La cuisine créative
0 Primjedbe