Ne zna se otkud ime ovom kolaču, kad kod njega baš ništa ne asocira na more, brod ili mornare, ali da je dobar – nema dileme! Divan kolač sa starinskim šmekom koje nikakvi čizkejkovi i puding-kolači ne mogu zamijeniti
Sastojci:
- 5 bjelanaca
- 200 g šećera u prahu
- 200 g lješnjaka
Za kremu:
- 100 g maslaca
- 5 žumanaca
- 200 g šećera
- 80 g čokolade
Priprema:
- Lješnjake po želji propeći desetak minuta u rerni. Skinuti im ljusku, pa ohlađene samljeti. U zdjelici pomiješati mljevene lješnjake i šećer u prahu, i odložiti ih na stranu.
- Umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Dodati lagano lješnjake pomiješan sa šećerom u prahu i umiješati ih u snijeg pažljivo prevrćući lopaticom ili varjačom (nikako mikserom!), da se dobije pjenasta i ujednačena masa.
- Sipati masu u lim za pečenje dimenzija cca 24×24 cm. Lim prethodno obložiti papirom za pečenje ili ga namazati maslacem i posuti brašnom.
- Peći cca 30 minuta na 175 °C. Najbolje je čačkalicom provjeriti kad je pečeno.
- Dok se biskvit peče, spremite kremu: maslac sobne temperature, žumanca i šećer pjenasto umutiti.
Staviti na laganu vatru da se kuha u pari (najbolje u loncu sa duplim dnom za kuhanje mlijeka). Kad se masa zagrije, dodati čokoladu, a zatim, uz neprekidno miješanje, kuhati krem dok se sve lijepo ne zgusne. - Pečen biskvit izvaditi iz lima za pečenje (najbolje je jednostavno okrenuti lim i istresti ga), a zatim premazati vrućim filom. Vrelim nožem poravnati i zagladiti površinu.
- Kad se kolač ohladi, rezati na štange i služiti. Odlične su uz popodnevnu kavicu ili kao jedan od kolača na tacni sa sitnim kolačima spremljenim za praznike i proslave.
Izvor: coolinarika.com
0 Primjedbe