Čupavci – recept za sočne domaće čupavce
Sastojci
Tijesto za čupavce
– 5 jaja
– 15 žlica šećera
– 15 žlica ulja
– 15 žlica mlijeka
– 1 vanilin šećer
– 15 žlica brašna
– 1 prašak za pecivo
Preljev za čupavce
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 150 gr margarina
– 3 dcl mlijeka
– 3 jušne žlice vrhom pune šećera
– kokosovo brašno
Priprema tijesta za čupavce:
Jaja, šećer, ulje, mlijeko i vanilin šećer dobro mikserom izmiješati u jednoličnu i bogatu pjenu.
Brašno i prasak za pecivo odvojeno pomiješati.
Nakon par minuta miješanja mikserom, ugasiti mikser te dodavati u tu smjesu s jajima žlicu po žlicu brašna (pomiješanog s praškom za pecivo). Sada smjesu miješati pjenjačom ručno, bez uključivanja miksera. I malo po malo dodati svo brašno.
Nauljiti tepsiju, možete i malo posuti brašnom (tako se manje lijepi smjesa kolača za dno tepsije) te u tepsiju izliti smjesu za kolač. Recept je okvirno za tepsiju veličine 25×35 cm.
Zagrijati pećnicu na najjače, smanjiti na 200 i staviti kolač unutra. Peći 20-tak minuta.
Izvaditi iz pećnice, ohladiti, izrezati na kocke (u tepsiji) kolike želite da budu čupavci.
Priprema preljeva:
Čokoladu za kuhanje izlomiti i staviti u lonac, dodati margarin, mlijeko i šećer te sve skupa lagano zagrijavati dok se masa ne sjedini, ali ne treba prokuhati. Skinuti s vatre, malo ohladiti i jedan po jedan komad kolača stavljati u čokoladnu smjesom, izvaditi van i staviti u kokos ili ga posuti sa svih strana kokosom.
Kako se ne bi osušili čupavce složite u plastičnu zdjelu s poklopcem i čuvajte u frižideru.
0 Primjedbe