Vrućine ne prestaju, tako da su osvježavajući recepti baš ono što nam treba, jedan od tih je i kolač s voćem. Umjerene je slatkoće s dodatkom kiselkastih tonova i veoma prija nepcu. Za ovaj kolač koristila sam zamrznuto šumsko voće, mada vi možete bilo koje drugo, po želji. Biskvit sam koristila moj omiljeni, nema natapanja, a mekan je ko duša. S obzirom da su mi Dr.Oetkerovi pudinzi najukusniji, uzimajući u obzir i ostale sastojke koje sam koristila, uspjeh je bio zajamčen.
Dolaze nam dragi gosti i jedva čekam da ih iznenadim sa novom slasticom.
Svakako preporučujem da još pogledate recept za kolač od jagoda i kokosa, koji nas je raspametio.
SASTOJCI:
- BISKVIT:
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 3 žlice brašna
- 1/2 praška za pecivo Dr. Oetker
- 2 žlice kakaa Dr.Oetker
- KREMA OD MALINE:
- 1 puding od maline Dr.Oetker
- 3 žlice šećera
- 400 ml mlijeka
- KREMA OD VANILIJE:
- 2 pudinga od vanilije Dr.Oetker
- 6 žlica šećera
- 700 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za šlag
- OSTALO:
- za slaganje 18-20 kom petit keksa
- 500 gr zamrznutog šumskog voća
- 2 kom crveni preljev za torte Dr.Oetker
KAKAO BISKVIT
1. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
2. Žumanjke izradite pjenasto sa šećerom.
3. Posebno brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i kakaom.
4. Pripremljene sastojke dodajte u žumanjke i izmiksajte.
5. Dodajte pripremljene bjelanjke i sjedinite pjenjačom.
6. Tepsiju dimenzija 21 x 36 cm pouljite i pobrašnite.
7. Rasporedite smjesu u tepsiji.
8. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 minuta.
KREMA OD MALINE
1. Puding od maline pomiješajte sa šećerom i malo mlijeka.
2. Ostatak mlijeka stavite kuhati.
3. Uzavrelo mlijeko sklonite sa strane.
4. Umiješajte pripremljeni puding.
5. Vratite nazad da se puding skuha.
6. Odmah možete vruću kremu preliti preko biskvita.
7. Na vruće složite petit kekse. Nije ih potrebno prethodno namakati.
8. Ostavite sve tako da se ohladi na sobnoj temperaturi.
KREMA OD VANILIJE
1. Puding pomiješajte sa šećerom i malo mlijeka.
2. Ostatak mlijeka stavite kuhati.
3.Kada mlijeko zakipi sklonite ga sa strane.
4. Umiješajte pripremljeni puding i vratite kuhati.
5. Skuhani puding prebacite u neku posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
6. Uklonite foliju i izradite ohlađeni puding.
7. Sa strane izradite vrhnje za šlag.
8. Šlag dodajte u puding i sve zajedno sjedinite mikserom.
9. Pripremljenu kremu rasporedite preko keksa u tepsiji.
VOĆNA DEKORACIJA
1. Zamrznuto šumsko voće rasporedite po kremi.
2. Pripremite preljev za tortu po uputstvu sa vrećice.
3. Preljev možete preliti još dok je vruć da vam se ne stegne.
4. Kolač stavite u frižider da se stegne.
0 Primjedbe