BAKINA TORTA IZ 1925. GODINE: Stara receprtura s modernim namirnicama


I kad je pripremite sa suvremenim namirnicama, ova stara receptura pripremljena razveselit će sve gurmane. Od ove posebno ukusne torte, dijeli vas samo 90 minuta i vrijeme za hlađenje.

Sastojci:

  •  3 jaja,
  •  150 g maslaca,
  •  200 g šećera,
  •  100 g čokolade,
  •  120 g badema,
  •  1 žličica naribane korice limuna,
  •  120 g lješnjaka,
  •  150 g šećera

Za šlag:
  •  500 ml vrhnja za šlag,
  •  2 vrećice šlag fixa

Za čokoladnu glazuru:
  •  100 g čokolade za kuhanje




Priprema:

  1. Bjelanjke odvojite od žumanjaka, a od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg.
  2. Maslac i šećer pjenasto izmiješajte električnim miješalicom. Umiješajte žumanjke i sve dobro izmiješajte.
  3. Dodajte naribanu čokoladu, oguljene i grubo mljevene bademe, limunovu koricu te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  4. Smjesu izlijte u namašćen kalup za tortu (promjera 21 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 60 minuta.
  5. Lješnjake popecite u teflon tavi. Ogulite ih, a zatim grubo sameljite.
  6. Šećer zagrijavajte uz miješanje dok ne dobijete svijetli karamel. U njega umiješajte lješnjake i izlijte na papir za pečenje. Smjesu ostavite da se stvrdne i potpuno ohladi.
  7. Stvrdnutu masu izlomite i grubo usitnite u mužaru ili električnoj sjeckalici.
  8. U vrhnje za šlag umiješajte šlag fix i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrsti šlag. U njega umiješajte smrvljeni šećer s lješnjakom i rasporedite preko ohlađenog tijesta.
  9. Šlag prelijte čokoladnom glazurom ili ga jednostavno njome prošarajte.
  10. Tortu dobro ohladite i poslužite uz topli ili hladni napitak.

Napomena:
Bademe možete zamijeniti kokosovim brašnom.

Izvor: coolinarika.com

Objavi komentar

0 Primjedbe