ČOKOLADNA TORTA KAO FERRERO: Vrlo slična originalu, ali bez mascarponea

 

Ova fina čokoladna torta je jako dobra kao Ferrero, al bez sira marscaponea.

Sastojci:

Biskvit:

  •  6 jaja
  •  8 kašika šećera
  •  6 kašika ulja
  •  6 kašika mlijeka
  •  6 kašika brašna
  •  3 kašike kakaa(tamnog)
  •  1 prašak za pecivo

Krema:

  •  200 g čokolade sa lješnjacima (cijelim)
  •  100 - 200 g čokolade za kuhanje
  •  500 ml vrhnja za šlag

I još:

  •  100 g napolitanke od lješnjaka
  •  4-5 kašika Nutelle ili nekog krem namaza od lješnjaka
  •  Za natopiti biskvit:
  •  150 ml mlijeka
  •  3 kašike Kraš expressa




Priprema:

Za biskvit pjenasto mutiti jaja i šećer jedno 10 minuta, dok ne pobijele.
Prosijati brašno, prašak za pecivo i kakao.
Kad se jaja umute dodati postepeno ulje i mutiti.
Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodavati naizmjenicno mlijeko i mjesavinu brašna praska i kakaa.
Sve umutiti da se spoji i izliti u kalup promjera 24 cm oblozen papirom i peći na 180 °C oko 25 min. Čačkalicom provjeriti da li je biskvit pečen.

Za kremu ugrijati vrhnje i preliti preko čokolada. Prethodno čokoladu s lješnjacima malo nožem usitniti.
Ostaviti da se hladi i da se stisne. Najbolje je kremu uraditi večer prije da se stisne.

Hladan biskvit prerezati 2 puta da dobijemo 3 kore, svaku koru nakvasiti toplom mjesavinom mlijeka i Kraš expressa.
U jednu vrećicu staviti Nuttelu (prethodno ugrijanu, da se lakse razljeva) pa odrezati vrh i isarati po biskvitu.
Staviti pola kreme na koru pa posuti sa polovicom mljevenih napolitanki.
Tako ponoviti i drugu koru.
Zatim staviti treću koru, malo je natopiti i ostaviti da se stisne sve skupa u hladnjaku.
Dekorirati po želji.

Izvor: coolinarika.com

Objavi komentar

0 Primjedbe