Sastojci
– Ribana kora pola limuna
– 140 g kremastog sira (quark)
– 2 jaja
– 80 g sećera (kristal)
– malo soli
– 220 g glatkog brasna
– 1/2 kesice praska za pecivo (8 g)
– 100 ml mljeka
– 1 Vanilin šećer Dolcela
– 50 g Gussnela Dolcela (gustina)
– secer kristal za zvaljivanje
– suncokretovo ulje za przenje
Priprema
Pripremiti sve sastojke.
Jaja sa zicom kratko izraditi pa im dodati secer, vanilin secer i sir i mjesati cjelo vrjeme da se sav secer istopi.
Sad uzeti kasiku veci i mjesati njom prvo dodati mljeko, brasno pomjesano sa gustinom i na samom kraju dodati koru limuna.
Mjesati toliko da se sve fino sjedini.
U manjoj posudi zagrijati vise ulje, oko 1/2 l ili u malo vecem, dubljem tiganju.
Pripremiti casu sa vodom u kojoj cete drzati kasiku.
Na jednu kuhinjsku krpu staviti malo vise brasna oko 100 g. Kasikom vaditi po manje tjesta, odmah ga staviti u brasno.
Preko posuti sa malo brasna, okrecati sa svih strana da se bas fino uvaljaju u brasno pa ih uzeti i izmedju dlanova praviti okruglice.
Sad stavljati ih da se prze u ulju koje ne smije biti na najacoj vatri, znaci sredje temperature.
Prziti krofnice da dobiju finu zlatno-braon boju sa svih strana.
Vaditi ih na kuhinjsku krpu, pa ih jos vruce uvaljivati u kristal secer.
Izvor: coolinarika.com
0 Primjedbe