Kao dijeca obožavali smo fructalove sokove… da bi dobili ukus kao i fructalovi sokovi, bitno je da nam je količina očišćenog voća negdje oko 40% u odnosu na dodanu vodu, a šećer se dodaje 10 dag na litru dodane vode. Evo još jedne moje omiljene kombinacije sa jabukama, breskvama i mrkvom.
Sastojci
– 1 kg očišćene mrkve
– 2 kg očišćenih jabuka
– 1 kg očišćenih bresaka
– 80 dag šećera
– 40 gr limunske kiseline
– voda
– 12-13 staklenih boca od 1 litre
Priprema
Prije nego počnete sa spremanjem soka, stavite staklene boce grijati u pečnicu na 100°C da se steriliziraju. Poklopce prokuhajte.
Očistite mrkvu i stavite je kuhati u tri litre vode. Za to vrijeme, oguliti jabuke i očistiti ih od sjemenki.
Izrezati na četvrtine i dodati, sad već malo omekšaloj mrkvi. Kuhati još nekih desetak minuta dok jabuke ne omekšaju. Ubaciti očišćene breskve na minut dva.
Voće izmikasti u blenderu. U vodu u kojoj se kuhalo voće doliti još vode da ukupno imate osam litara.
Dodati šećer, uliti izmiksano voće i pustiti da kuha nekih petnaestak minuta. Tokom kuhanja skinuti pjenu koja se stvori. Pred kraj dodati limunsku kiselinu.
Vrući sok ulijte u vruće boce i zatvorite poklopcima koje ste premazali alkoholom.
Boce vratite u vruću pećnicu, neka se griju još nekih pola sata na 100°C. I
zvadite i dobro omotajte dekicom da se što sporije hlade. Ovo hlađenje nekad traje i dva dana, ali zato sok može trajati godinu dana ako ga držite u tamnoj i hladnoj prostoriji.
Ako ćete sok odmah piti, nema potrebe vraćati ga u pećnicu.
Izvor: coolinarka.com
0 Primjedbe