Pohovani mozak ili porcija čiste slasne masnoće. Jelo koje se ne pravi svaki dan i to samo zato što je svinjski mozak prava holesterolska bomba. Problem je što je ona veoma ukusna.
Potrebni sastojci:
- 500 g svinjskog mozga,
- 2 jajeta,
- 3-4 kašike brašna,
- 3-4 kašike prezle,
- malo ulja ili masti,
- so i biber.
Priprema:
Mozak pre upotrebe treba očistiti od žilca, odnosno opne, koja je vrlo tanka. Kako to uraditi?
Mozak potopite u ledeno hladnu vodu i ostavite ga da odstoji u toj hladnoj vodi nekih 20-30 minuta. Pretpostavljam da je ovaj korak zbog toga da bi se masnoća malo stegla, i da bi se opna lakše odvojila. Nakon što skinete opnu, mozak isperite pod mlazom hladne vode jer u njemu zna da ostane parčići kosti.
Drugi način je da sveži mozak prvo blanširate 1-2 minuta u kipućoj vodi, ocedite i isperite pod hladnom vodom. Na taj način se opna isto lakše skida.
Što se tiče razlike između pohovanog presnog i blanširanog mozga, nema je! Ukus je isti, čak i tekstura, jedino što je blanširanog malo lakše ispohovati, jer "ne beži" toliko kroz prste.
U jednu činiju stavite brašno, drugu prezlu, a u trećoj posudi umutite jaja.
Mozak (bilo presan ili kuvan) posolite i pobiberite, uvaljajte prvo u brašno, pa u umućena jaja sa uljem i na kraju u prezlu. Ispohovan mozak slažite u namašćenu tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 250°C 10-15 minuta ili dok poh ne porumeni.
Ako ne želite da palite rernu, možete mozak ispržiti i u dubokoj masnoći, u šerpi na ringli ili u fritezi. Kako vam više odgovara.
Ispečen mozak poslužite s prilogom po želji i izboru.
Napomena:
Prilikom pripreme svežeg mozga uvek otpane po koji parčić, te komadiće možete pomešati zajedno sa ostatkom brašna, jaja i prezle i napraviti male uštipke i peći ih zajedno sa pohovanim mozgom.
kuvarancije.com
0 Primjedbe