Crni luk (Allium cema) je dvogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Alliaceae. Poreklom je iz zapadne i srednje Azije, ali danas je rasprostranjen širom sveta. Ljudi su crni luk uzgajali pre 5.000 godina. U Egiptu je korišćen kao sredstvo plaćanja pa se spominje u Hamurabijevom zakonu i nađen je u grobnici faraona Tutankamona.
Gaji se u vrtu i veoma je otporan. Ima lukovicu (koren) u zemlji i stabljiku sa šupljikastim zelenim listovima visine oko 1 m.
Crni luk sadrži eterično ulje koje je bogato sumporom pa ima antibakterijsko, dezinfekciono i fungicidno dejstvo. Jak je antioksidant, reguliše holesterol, razređuje krv, koristi se u lečenju bronhitisa, alergija, dijabetesa, itd.
Spada u jedno od najčešće korišćenih povrća u ishrani i osnovni je sastojak mnogih kuhinja. Dodaje se salatama, prilog je jelima sa roštilja, itd. Najzdraviji je kada se jede u sirovom stanju jer tokom kuvanja gubi mnoge hranljive sastojke. Ukoliko želite da ga kuvate, najbolje bi bilo da ga ne ljuštite. Na taj način će zadržati svojstva i biće lakši za varenje. Poznate sorte luka su: arpadžik, mladi luk, slatki luk, španski luk, vlašac i žuti luk.
Recept
Sok od crnog luka
Sastojci
- 2 glavice crnog luka
- 1 kašika meda
Instrukcije
- Očistite luk i dobro ga operite.
- Zavisno od uređaja koje imate, možete ga izrendati, usitniti u blenderu ili obraditi u sokovniku.
- Dobijeni sadržaj sipajte u cediljku ispod koje ste prethodno stavili posudu.
- Dobro ga izgnječite viljuškom da bi pustio što više soka.
- U sok dodajte kašiku meda i promešajte.
Napomena:
Dobijeni sok je veoma zdrav i bogat hranljivim materijama, ali zbog neprijatnog ukusa i mirisa mnogi izbegavaju da ga piju. Najčešće se nanosi na određene delove tela u zavisnosti od efekta koji želite da postignete. Pravite manje količine soka koje ćete odmah iskoristiti jer je potpuno prirodan pa neće moći dugo da stoji u frižideru. Ako vam i dalje smeta njegov miris, dodajte malo limunovog soka, vode, ruzmarina ili lavande.IZVOR: sokovi.org
0 Primjedbe