Sok od crnog luka za zdravlje kose

 


Crni luk (Allium cema) je dvogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Alliaceae. Poreklom je iz zapadne i srednje Azije, ali danas je rasprostranjen širom sveta. Ljudi su crni luk uzgajali pre 5.000 godina. U Egiptu je korišćen kao sredstvo plaćanja pa se spominje u Hamurabijevom zakonu i nađen je u grobnici faraona Tutankamona.

Gaji se u vrtu i veoma je otporan. Ima lukovicu (koren) u zemlji i stabljiku sa šupljikastim zelenim listovima visine oko 1 m.

Crni luk sadrži eterično ulje koje je bogato sumporom pa ima antibakterijsko, dezinfekciono i fungicidno dejstvo. Jak je antioksidant, reguliše holesterol, razređuje krv, koristi se u lečenju bronhitisa, alergija, dijabetesa, itd.

Spada u jedno od najčešće korišćenih povrća u ishrani i osnovni je sastojak mnogih kuhinja. Dodaje se salatama, prilog je jelima sa roštilja, itd. Najzdraviji je kada se jede u sirovom stanju jer tokom kuvanja gubi mnoge hranljive sastojke. Ukoliko želite da ga kuvate, najbolje bi bilo da ga ne ljuštite. Na taj način će zadržati svojstva i biće lakši za varenje. Poznate sorte luka su: arpadžik, mladi luk, slatki luk, španski luk, vlašac i žuti luk.

Recept

Sok od crnog luka

Ovaj recept je veoma jednostavan i oduzeće vam svega par minuta. Jedini nedostatak je što će vam oči biti pune suza dok spremate sok, ali kada saznate njegove prednosti, shvatićete da je vredan svake žrtve. Da biste ga napravili, potrebno vam je rende (blender, multipraktik ili sokovnik), cediljka, posuda i viljuška.  

      Sastojci

      • 2 glavice crnog luka
      • 1 kašika meda

      Instrukcije

      1. Očistite luk i dobro ga operite.
      2. Zavisno od uređaja koje imate, možete ga izrendati, usitniti u blenderu ili obraditi u sokovniku.
      3. Dobijeni sadržaj sipajte u cediljku ispod koje ste prethodno stavili posudu.
      4. Dobro ga izgnječite viljuškom da bi pustio što više soka.
      5. U sok dodajte kašiku meda i promešajte.

      Napomena:

      Dobijeni sok je veoma zdrav i bogat hranljivim materijama, ali zbog neprijatnog ukusa i mirisa mnogi izbegavaju da ga piju. Najčešće se nanosi na određene delove tela u zavisnosti od efekta koji želite da postignete. Pravite manje količine soka koje ćete odmah iskoristiti jer je potpuno prirodan pa neće moći dugo da stoji u frižideru. Ako vam i dalje smeta njegov miris, dodajte malo limunovog soka, vode, ruzmarina ili lavande.
      IZVOR: sokovi.org

      Objavi komentar

      0 Primjedbe