Sastojci
Tijesto (šolja od 2 dl):
– 2 šolje brasna
– 2 šolje secera
– 1/2 šolje ulja
– 2 šolje jogurta
– 2 kasicice sode bikarbone
– 2 kasicice kakaoa (tamnijeg)
Preliv:
– 10 kasika secera
– 10 kasika mljeka
– 100 g maslaca
– 100 g cokolade
– 1 kasika ruma (po zelji)
Priprema:
U posudu za mucenje stavite brasno, sodu bikarbonu i kakao. Dodajte secer i dobro promesajte. Postepeno sipajte jogurt neprestano muteci radi grudvica i na kraju ulje. Mutite mikserom dok masa ne bude glatka.
Pleh okrugli oblozite papirom za pecenje i sipajte masu. Pecite na 220 C u zag. rerni oko 30 min. Za to vreme dok se kolac pece napravite preliv.
U posudicu stavite seckani maslac, mleko, secer, cokoladu i po zelji rum i mesajte na laganoj vatri dok se sve ne istopi i dok se ne dobije fini gusti preliv, a to bude brzo.
Pecen i jos vruc kolac u plehu isecite na kednake kocke i prelijte svuda sa prelivom. Kolac ostavite da upije i dobro ga ohladite, pa uzivajte.
Samo da dodam, ako u preliv stavite mljecnu cokoladu za kuvanje onda stavite 5 kas. secera u preliv lepse je. A rum je meni obavezan.
Izvor: coolinarika.com
0 Primjedbe