Boem kolač

 Jedan od najlepših kolača koji sam jela u poslednje vreme. Predivne meke korice sa orasima i krem od žumanaca, pa sve preliveno čokoladnom glazurom, prava uživancija. Prelep kolač za predstojeće praznike.

boem kolac

Sastojci za 4 kore:

  • 10 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 100 gr neskvika, čokoleve, ili nešto slično tome, ako se nema može i kakao da zameni, onda 4 ravne kašike
  • 200 gr mlevenih oraha

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 10 kašika šećera
  • 10 žumanaca
  • 4 kašike brašna
  • vanila po želji
  • 200 gr maslaca ili margarina

Glazura:

  • 150 gr crne čokolade
  • 6 kašika ulja
  • 2 kašike mleka

Odgore pospip po želji orasi a i ne mora

Priprema:

Ulupati po 5 belanaca sa 5 kašika šećera da se dobije jaka pena.

Dodati 50 gr neskvika, 100 gr mlevenih oraha i 2 kašike brašna.

Sve lagano sjediniti i istresti u obložen veliki pleh od rerne i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Kada stavite koru da pečete smanjiti na 180.

Peći izmedju 15 – 20 minuta.

Videćete da je korica gotova kada ivice počnu da se stežu i budu tvrde, tu pazite da ne preterate pa cela kora bude tvrda.

Možete mutiti i sve odjednom sastojke za koru pa podeliti na 2 dela.

Pečena oba biskvita ohladiti i preseći po dužini ili širini, da se dobiju po dve manje kore i tako dobijete 4 korice veličine pola velike tepsije.

Umutiti mleko, šećer, žumanca, vanilu i brašno i staviti na laganu vatru da se kuva.

Uz stalno mešanje skuvati fil i ostaviti da se ohladi.

Kada se ohladi i bude mlako staviti u frižider na pola sata da se dodatno ohladi i stegne.

Ulupati margarin sobne temperature pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.

Izmedju korica naneti fil, na svaku koru po 1/3 fila, na gornju se ne maže.

Ako vam je lakše namažite svaku koricu posebno i onda ih naslažite jednu na drugu, da vam na svakoj bude jednako fila, kako god da vam je lakše.

Otopiti na pari čokoladu sa uljem i mlekom pa premazati kolač.

Ne morate paziti da bude savršena jer pospete orasima pa se to nista ne vidi.

Ostavite par sati da odstoji pa poslužite.

IZVOR:domacirecepti.net

Objavi komentar

0 Primjedbe