Kad je riječ o finim jelima sa saftom i raznim umacima izbor priloga može biti vrlo širok, no odlične lovačke knedle toliko su dobre i prepoznatljive da se s njima ništa ne može mjeriti. Iznimno ukusne i baš posebne one su jelo kojem se uvijek rado vraćamo.
Vjerojatno ste ih i sami imali prilike probati, a ako niste svakako preporučujemo da to što prije učinite. Lovačke knedle fantastično se slažu s raznim gulašima, a posebice onima s divljači iako su odlične s bilo kojim mesom koje se priprema na sličan način. Izvrsno će odgovarati i uz tradicionalnu dalmatinsku pašticadu i zapravo uz sva druga jela ovog tipa.
LOVAČKE KNEDLE – ČEŠKA DELICIJA UČINIT ĆE SAVRŠENIM SVAKI GULAŠ
Omiljene i jako ukusne, ove knedle su idealne kada želite iskoristiti stari kruh, budući da je riječ o osnovnom sastojku koji se upotrebljava za njihovu izradu. Kruh može biti bilo kakav iako se najčešće koristi bijeli, a odlično će poslužiti i neka odstajala žemlja ili pecivo. Mi smo za izradu koristili šlapicu, malo hruskaviji bijeli kruh s maslinovim uljem koji ima jako fin okus. Spomenimo i da ako lovačke knedle radite od svježeg kruha, narežite ga prethodno na šnite i ostavite da odstoji nekoliko sati kako bi se malo posušio.
Osnovno tijesto u koje kasnije dodajemo kruh radimo od brašna, mlijeka i jaja, a od važnih sastojaka tu su i preprženi luk i dimljena šunka. Ovdje donosimo temeljni recept, ali moguće su i sitnije prilagodbe sa sastojcima koji su vam više po ukusu – neki tako umjesto šunke više vole slaninu. Ako još niste radili ovaj recept prvo preporučujemo da ga probate u izvornoj varijanti – ove knedle su inače porijeklom iz Češke odakle su se raširile po nizu zemalja – što nas nimalo ne čudi s obzirom koliko su fine.
PRAVA MJERA ZA SAVRŠENSTVO OKUSA
Ono što je važno je da prilikom posluživanja ove lovačke knedle budu dobro kuhane, ali nikako ne i gnjecave. Kad se pogodi prava mjera, ove knedle pravo su savršenstvo okusa – za jednu osobu obično su dovoljne dvije knedle, no toliko su dobre da je lako pretjerati. Vjerujte, znamo o čemu pričamo
Sve detalje kako napraviti ove odlične knedle pogledajte u našem videoreceptu:
- 500 grama starog kruha
- malo ulja
- 150 grama dimljene šunke ili slanine
- 1 crveni luk
- 250 ml mlijeka
- 2 jaja
- 100 grama brašna
- peršin
- sol
- Izrezati kruh i dimljenu šunku na kockice.
- Popržiti ih zajedno u posudi.
- Crveni luk očistiti, narezati na male komade i prepeći na ulju.
- U velikoj posudi zamijesiti tijesto od brašna, mlijeka, jaja, zatim posoliti, te mu dodati prepečeni kruh, šunku i luk.
- Rukama dobro umijesiti tijesto. Veće komade kruha izgnječiti na manje.
- Narezati peršin i dodati u smjesu.
- Ostaviti smjesu da odmara pola sata.
- Zatim mokrim rukama praviti knedle veličine jabuke.
- Posudu s vodom posoliti i pustiti da voda zavrije.
- Knedle kuhati u zavreloj vodi 10-ak minuta.
- Izvaditi, ocijediti i poslužiti uz neki saft.
0 Primjedbe