Fine talijanske bombice od krumpirovog tijesta punjene rikulom i pancetom/dimljenim meso.
Sastojci
Tijesto:
– 2 kom / 400 g krumpira
– 300 g brašna / glatko
– 120 ml toplog mlijeka
– 1/2 žličice šećera
– 1/2 svježe kockice kvasca / ili polovica instant kvasca / ja nisam vidjela razliku
– prstohvat soli
Ostalo:
– 100 g dimljene šunke ili mesa po želji
– 20 listova rikule / rikole / rige
– 1 žlica maslinovog ulja
Premaz:
– 1 žlica maslinovog ulja
– prtohvat soli
Priprema
Tijesto:
Skuhajte krumpir u kori, prije ga operite u hladnoj vodi.
Kad se skuha, kratko ga ohladite i ogulite od kore, ispasirajte (zgnjetite ga) usitnite kao za pire. Ostavite da se ohladi, ne mora skroz moze ostati mlak.
Za to vrijeme zagrijete mlijeko sa secerom. Maknite ga s vatre (pazite da bude mlako) pa dodajte kvasac, mjesajte lagano rukom da se secer otopi i kvasac aktivira. Ostavite par minuta da miruje.
Ohladeni krumpir stavite u zdjelu za mijesanje tijesta dodajte brasno u kojem ste promijesali sol, pa sve zajedno izmijesajte, biti ce malo grudvasto.
Dodajte mlijeko, mijesajte da se sve poveze u fino tijesto.
Tijesto lagano pouljite (1 zlica sojinog ulja) stavite u zdjelu, pokrijte krpom i na toplom mjestu ostavite stajati 1 h (ja sam stavila na balkon tijesto je bilo gotovo nakon pola sata).
Pripremite nadjev:
Vrlo sitno nasjeckajte rukolu, isto naparavite i sa pancetom. Dosajte jednu zlicu maslinovog ulja pa sve fino povezite da se promijesa.
Od dignutog tijesta štipajte komadice velicine malo veceg oraha. Rasirite ga na dlanu, stavite zlicu nadjeva. Zamotajte lagano rolajuci izmedu, kao knedle, dlanova da dobijete kuglu.
Slozite na protvan za pecenje na koji ste stavili papir za pecenje.
Pustite da se peciva dizu, miruju jos pola sata. Stavite ih peci u zagrijanu pecnicu na 200 C, oko 20 min.
Kad su gotovi peciva premazite sa malo maslinovog ulja i pospite lagano sa malo soli (opcionalno).
Izvor: coolinarka.com
0 Primjedbe