Jednostavan kolač za pripremu, sočan i bogatog okusa. Priprema se od jednostavnih sastojaka i lako se reže. Djeca ga obožavaju.
Sastojci:
- 38 dag brašna
- 1 prašak za pecivo
- 6 dag kakaa
- 38 dag šećera
- 15 dag maslaca (ili margarina)
- 3 jaja
- 4,5 dl mlijeka
Sastojci za rum preljev:
- 15 dag maslaca ili margarina
- 20 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 i pol šalica mlijeka (cca 3,5 dl)
- 4-5 žlica ruma
Sastojci za čokoladnu glazuru:
- 10 dag čokolade
- 8 dag margarina ili maslaca
- nekoliko kapi ulja
I još:
- marmelada od šipka ili marelica
Priprema:
1. Izmiksajte maslac sobne temperature sa šećerom. Dodajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatku kremastu smjesu.
2. Prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo, pripremite mlijeko te naizmjenično uz miješanje dodajite smjesu brašna i mlijeka u smjesu s jajima.
3. Pecite biskvit 35-40 minuta na temperaturi od 180 °C.
4. Dok se biskvit peče pripremite preljev: rastopite maslac na blagoj temperaturi i dodajte mlijeko, šećer, vanili šećer i rum. Miješajte dok se šećer ne rastopi.
5. Pečeni vrući kolač izbodite na više mjesta te prelijte vrućim preljevom. Ostavite da se preljev upije u toploj otvorenoj pećnici.
6. Kad se kolač ohladi premažite ga marmeladom po ukusu.
7. Preko sloja marmelade prelijte čokoladnu glazuru. Za glazuru na laganoj vatri otopite čokoladu i margarin uz nekoliko kapi ulja. Pazite da smjesa ne zakuha.
Recept & foto: Verica Lukić / Brzirecepti.info
0 Primjedbe