Kroasan na vojvodjanski način…
Sastojci:
– 660 g brašna
– 1 kvasac
– 2 dl mlijeka
– 1 jogurt
– 2 jaja
– malo soli
– malo šećera
– zaleđeni margarin
Priprema:
U činiju staviti brašno, kvasac, mlijeko, jogurt, jaja, malo soli i šećera a zatim umjesiti da se dobije glatko tijesto. Tijesto podjeliti na dva dela, a zatim se svaka polovina podjeli na još 5 djelova odnosno naprave se jufke.
Jufke razvući oklagijom, na veličinu male ringle, narenda se zaleđeni margarin na 4 razvučene kore od tijesta dok posljednja peta kora ostaje prazna.
Zatim se tijesto ponovo razvuče, da bude što veće, isječe na 16 dijelova i filuje po želji (šunkaricom, listićima salame po želji, trapistom u listićima…) i uvije u kifle. Kifle staviti u pripremljen pleh i ostaviti da odstoje na toplom oko dva sata.
Kifle peći u zagrijanoj rerni dok ne porumene.
Prijatno!
Izvor: kuhinjica.rs
0 Primjedbe