RECEPT ZA SAVRŠEN TIRAMISU


Za ovaj italijanski desert ne treba puno muke, već samo malo strpljenja dok se hladi u frižideru!

Sastojci:

– crna kafa (espresso)
– 3 žumanjka
– 5 kašika šećera
– 500 g mascarpone sira
– 1 pakiranje piškota
– kakao za posipanje

Ako imate veći pleh i pravite tiramisu na “dva sprata” trebat će vam dupla doza spomenutih sastojaka.

Priprema:

Žumanjke izmiksajte sa šećerom u pjenastu smjesu. Dodajte mascaropone i ponovno miksajte dok se cijela smjesa ne poveže.

Dodajte arome (vanilije, rum ili amaretto). Piškote posložite po plehu i prelijte ih kafom. Pravilno rasporedite dio kreme.

Red piškota prethodno namočenih u kafu, pa zatim još jednom red kreme.

Sve obilno pospite kakaom i pustite u frižideru da se cijela smjesa stisne preko noći.

Nije teško, ali za dobar tiramisu najbitnije je odvojite vrijeme i imati kvalitetne sastojke.

Ako nemate domaćih jaja, savjetujemo da dobijenu kremu sa žumanjcima kuhate na pari još 5-6 minuta uz kontinuirano miješanje.

Što se tiče aroma, najpopularniji je amaretto disarono, no ako ga nemate stavite malo ekstrakta vanilije.

Neki stavljaju i rum, no onda dobijate prejaku aromu i on preuzme cijeli okus, a tiramisu je u pravilu jako nježan.

Izvor: fokus.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe