Za ovaj italijanski desert ne treba puno muke, već samo malo strpljenja dok se hladi u frižideru!
Sastojci:
– crna kafa (espresso)
– 3 žumanjka
– 5 kašika šećera
– 500 g mascarpone sira
– 1 pakiranje piškota
– kakao za posipanje
Ako imate veći pleh i pravite tiramisu na “dva sprata” trebat će vam dupla doza spomenutih sastojaka.
Priprema:
Žumanjke izmiksajte sa šećerom u pjenastu smjesu. Dodajte mascaropone i ponovno miksajte dok se cijela smjesa ne poveže.
Dodajte arome (vanilije, rum ili amaretto). Piškote posložite po plehu i prelijte ih kafom. Pravilno rasporedite dio kreme.
Red piškota prethodno namočenih u kafu, pa zatim još jednom red kreme.
Sve obilno pospite kakaom i pustite u frižideru da se cijela smjesa stisne preko noći.
Nije teško, ali za dobar tiramisu najbitnije je odvojite vrijeme i imati kvalitetne sastojke.
Ako nemate domaćih jaja, savjetujemo da dobijenu kremu sa žumanjcima kuhate na pari još 5-6 minuta uz kontinuirano miješanje.
Što se tiče aroma, najpopularniji je amaretto disarono, no ako ga nemate stavite malo ekstrakta vanilije.
Neki stavljaju i rum, no onda dobijate prejaku aromu i on preuzme cijeli okus, a tiramisu je u pravilu jako nježan.
Izvor: fokus.ba
0 Primjedbe