BEČKI KOLAČ: Prava čokoladno – kremasta fantazija

 


Isprobajte ovaj recept i uvjerite se da je on prava dobitna kombinacija!

Sastojci:

Kore:

– 100 g maslaca
– 150 g čokolade
– 100 g šećera u prahu
– 2 žlice brašna
– 4 jaja

Fil:

– 350 g čokolade
– 500 ml slatkog vrhnja
– 3 žlice ruma
– 3 žlice šecera u prahu

Ukrašavanje:


– 50 g čokolade
– 1 žlica ulja

Priprema

Umutiti maslac i šecer u prahu. Dodati jedno po jedno žumance, brašno i otopljenu čokoladu. Dobro izmiješati. Na kraju dodati čvrst snijeg od bjelanaca i lagano izmiješati varjačom.

Veliki pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smjesu i peći na 200 °C oko 30 minuta. Ohlađenu koru presjeći na pola.

Čokoladu izlomiti na manje komade, pomiješati sa slatkim vrhnjem i kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa. Fil ostaviti da se hladi u frižideru 2 sata.

U ohladjeni fil dodati šećer u prahu i mutiti dok se ne dobije čvrst šlag. Na kraju dodati rum i još malo mutiti.

Na tacnu staviti jednu koru, premazati je filom, prekriti drugom korom i ukrasiti otopljenom čokoladom.

Izvor: gasstrocity.blog.rs

Objavi komentar

0 Primjedbe