Sastojci
Prhko tijesto
– 250 g omekšalog maslaca
– 125 g šećera u prahu
– 3 žlice toplog mlijeka
– 20 g svježeg kvasca
– 1 jaje
– 475 g brašna
– 1 žličica praška za pecivo
– 1/2 žličice mješavine začina za medenjake
– prstohvat soli
Nadjev od maka
– 9 žlica vašeg omiljenog domaćeg pekmeza 🙂
– 300 g svježe mljevenog maka
– 100 g Medolino pahuljica
– 200 g šećera u prahu
– 2 paketića vanilin šećera
-1/2 žličice cimeta
Preljev za nadjev od maka
– 250 ml mlijeka
– 60 g maslaca
– 3 žlice svijetlog meda (bagrem, livadni)
– 1/2 ampulice arome ruma
Glazura
– 50 g tamne čokolade
– 50 g mliječne čokolade
– 100 ml slatkog vrhnja
– 1 žličica maslaca
Priprema:
U mlakom mlijeku rastopiti kvasac, pričekati par minuta da se samo trunčicu zapjeni.
U međuvremenu umutiti pjenasto maslac sa šećerom u prahu, umiješati razmućeno jaje, sol, uliti pripremljeni kvasac i lagano kuhačom izmiješati smjesu.
Prosijati brašno s praškom za pecivo i mješavinom začina za medenjake te umijesiti glatko tijesto.
Umotati ga u prozirnu foliju i ostaviti na toplome 30-40 minuta.
Mak po potrebi samljeti u mlinčiću za kavu (sa malo šećera u prahu). Izmiješati mak sa preostalim sastojcima i staviti na stranu.
Na laganoj vatri ugrijati mlijeko i rastopiti med, maslac i aromu ruma.
Lagano premijesiti tijesto bez dodavanja brašna, podijeliti ga na 4 jednaka dijela.
Razvaljati prvu koru na silikonskoj podlozi (ili papiru za pečenje) u dimenzijama vašeg lima za pečenje (otprilike 30×30 cm).
Lagano prebaciti koru u namašten i pobrašnjen lim, premazati je sa 3 žlice vašeg omiljenog pekmeza/marmelade.
Posipati trećinu mješavine od maka i lagano žlicom natopiti toplim preljevom.
Razvaljati drugu koru, prebaciti je preko nadjeva i lagano rukama izravnati da istisnete višak zraka.
Po potrebi izbušite mjehure zraka čačkalicom.
Tako će vam se kolač ravnomjerno ispeći.
Ponoviti postupak nadijevanja makom i preljevom dok ne složite sve slojeve kolača.
Kolač prije pečenja na nekoliko mjesta izbockati čačkalicom.
Staviti ga peći u zagrijanu pećnicu (175*C) na cca 40 minuta, pecite ga dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Ohladite.
Slatko vrhnje s maslacem ugrijati do vrenja i preliti preko nasjeckane čokolade, izmiješati.
Preliti po kolaču… rezati kockice ili rombove tanjim oštrim nožem.
Izvor: coolinarika.com
0 Primjedbe