Raskošna i kremasta slastica za koju svakako vrijedi odvojiti vrijeme. To će vam potvrditi i svi oni koje njome počastite!
Sastojci
Biskvit:
– 6 jaja
– 6 kašika šećera
– 6 kašika brašna
– 2 kašičice praška za pecivo
– 5 kašika kakaa
– 6 kašika tople vode
– prstohvat soli
Mliječna krema:
– 700 ml mlijeka
– 70 g gustina
– 2,5 kašike šećera
– 100 g bijele čokolade
– 150 g putera
– 100 g šećera u prahu
Glazura:
– 150 g mliječne čokolade
– 3 kašike mlijeka
– 1 kašika šećera
– 100 g margarina
Dekoracija:
– Mrvice od čokolade
Priprema
Biskvit:
Ulupati bjelanca sa solju zatim dodati šećer pa žumanca. Postepeno dodavati vodu, uz mućenje, pa na kraju brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo. Od ove smjese ispeći dvije kore na 180 °C.
Krema:
100 ml mlijeka odvojite i pomiješajte sa šećerom i gustinom, ostatak stavite sa izlomljenom čokoladom da provri. Kad provri zakuhajte smjesu i miješajte pa sklonite sa vatre da se ohladi. Ulupajte margarin sa šećerom u prahu pa dodajte u ohlađen krem.
Glazura:
Pomiješajte sve sastojke za glazuru pa stavite na laganu vatru da se otapa i shuha. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Slaganje:
Kore isprskati mlijekom pa nanijeti pola bijele kreme, zatim pola mliječne glazure, pa preko toga staviti drugu koru. Na drugu koru ide preostali dio bijele kreme i glazure. Na kraju posuti čokoladnim mrvicama.
Izvor: Brzi kolači
0 Primjedbe